Vooral de deskundigen waren boos over de officiële openingsvoorstelling van Springdance 2012. ”The Rodin Project” van Russel Maliphant was alleen daarom al bijzonder. Zelden is er zoveel gepraat over een openingsvoorstelling, temeer omdat het ook de laatste openingsvoorstelling is van Springdance.

Het 30-jarige festival van vernieuwende dans en performance houdt op te bestaan. Mede onder druk van de subsidiekortingen van het rechtse en kunstonvriendelijke kabinet Rutte-Wilders ziet het zich gedwongen samen te gaan met het eveneens bedreigde Festival aan de Werf in Utrecht. Een fusie die door iedereen wordt toegejuicht, al is er altijd de angst dat het huwelijk dat zowel uit wederzijdse liefde als uit opportunisme geboren is, geen stand zal houden. De tijden worden immers heel moeilijk voor kwetsbare kunst en de mensen die daar van houden.

Festivaldirectrice Bettina Masuch hield een warme, maar ook strijdvaardige toespraak, die alle hoop geeft dat de moderne dans ook bij het nieuwe Springfestival in goede handen is. De ‘amuse’ van het festival, de voorstelling ”I-On” van Ivo Dimchev, deed de liefhebbers van spannend danstheater watertanden. Dat was anders bij de officiële opening.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Bekijk hier het festivaljournaal.

Comments are closed.