Het grote onderzoeks- en managementconsultantsbureau Berenschot heeft becijferd dat de bezuinigingen op kunst per saldo mee blijken te vallen. Opdrachtgever van het onderzoek, De Volkskrant, kopte dat dan ook groot. En inderdaad, het is soort van goed nieuws dat de stapeling van bezuinigingen (het rijk 24% minder, de provincies 20% minder en de gemeentes slechts 9 % minder) netto zo laag uitvalt. We waren even verbaasd, maar toen we even rondvroegen bleek het verklaarbaar: de gemeentes nemen veruit het grootste deel van de kunstsubsidies voor hun rekening, in ieder geval bijna 2 keer zoveel als Rijk en provincie bij elkaar opgeteld. Daarmee telt het gemeentelijk aandeel in de bezuinigingen dus veel zwaarder mee. Als de gemeenten minder bezuinigen, heeft dat effect.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Maar waarom roept, schreeuwt, klaagt en huilt iedereen in de kunstsector dan zo hard, laatst ook weer naar aanleiding van de bezuinigingen door het Fonds Podiumkunsten? Zijn die kunstenaars inderdaad allemaal subsidieverslaafde verwende kleuters, zoals Halbe Zijlstra en zijn grote vriend Martin Bosma roepen? Nee dus, want nog steeds raken rond de 6000 mensen hun werk kwijt, en verliezen ruim 20.000 zelfstandige ondernemers een belangrijk deel van hun broodwinning.

Hoe dat zit?

Pijnlijk eenvoudig: gemeentes geven dan wel veel geld uit aan dingen die onder het kunstbudget vallen, maar ruim 90% van dat geld gaat naar, en zit in: BAKSTENEN. Gebouwen dus: culturele centra, bibliotheken, musea en vooral: talloze monumenten. Allemaal gemeentegeld, waarmee de gemeente ook ruimte biedt aan de kunstuitvoeringen die tot nu toe door het rijk werden betaald. Dat gaan er een stuk minder worden, omdat daar nog steeds 30 tot 40, tot zelfs 50% op wordt gekort. Er wordt op producerende mensen gekort, niet op de gebouwen die hen ruimte bieden.

Dat gaan de mensen die in die gebouwen werken en die die gebouwen in stand houden, merken. Er gaan gebouwen leegstaan. Er gaat wel eens een ruitje niet meer vervangen worden.

Over een paar jaar moet Berenschot nog maar eens gaan kijken wat er binnen die gemeentes nog overeind staat.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Morgen doen we live verslag van het debat over deze cijfers tussen de kunstwereld en Halbe Zijlstra

De cijfers vindt u hier.

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2012/08/feiten_en_cijfers_paradiso.pdf

 

 

Foto bovenaan:
Scroll naar top