De volledige collectie van het Theatermuseum is gered. De archieven van grootheden als Wim Kan en Louis Davids, maar ook 50.000 toneelrecensies, 30.000 theateraffiches, 146.000 foto’s van 22.000 voorstellingen, 26.000 portretfoto’s van 2450 theatermakers en een uitgebreide audio- en videocollectie worden ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam.De verhuizing is mogelijk nu het ministerie van OCW, met de immer op geld beluste demissionaire staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra, niet langer beslag legt op de reserves van het Theater Instituut Nederland (TIN).

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Hoe het is gebeurd, is onduidelijk, maar de paar miljoen euro die het ooit roemrijke TIN op de bank had staan na de verkoop van het eigen pand aan de Herengracht, mag het door Zijlstra’s beleid opgeheven museum nu als bruidsschat meegeven aan de Universiteit van Amsterdam. Daardoor blijft de collectie ook toegankelijk. Steph Scholten, directeur erfgoed van de UvA, is blij met de overname:

“Als Freek de Jonge overlijdt hebben we direct de beschikking over een enorme bak aan materiaal, waarmee zijn herinnering levend kan worden gehouden: registraties van voorstellingen, interviews, geluidsopnames, liedteksten, te veel om op te nomen eigenlijk.”

De totale bruidsschat van het TIN is vier miljoen euro. een klein deel van dat geld wordt besteed aan de kosten van de verhuizing, maar het grootste deel wordt in een fonds gestort, waarmee de collectie beheerd kan worden, toegankelijk wordt gemaakt en waarmee tentoonstellingen worden georganiseerd. De Theaterencyclopedie, een interactieve website met alle gegevens van vele generaties theatermakers blijft bestaan.

Van de veertig personeelsleden die het TIN telde, kunnen vier parttimers mee naar de UvA.

Foto bovenaan:
Scroll naar top