Opkomend Brits-Indiaas dansidool Aakash Odedra weet topchoreografen aan zich te binden met het programma Rising. Het danstweeluik ging eerder dit jaar in première in Londen en was 14 oktober 2012 te zien tijdens het India Dans Festival in het Haagse danstheater Korzo.

foto: Chris Nash

Rising bestaat uit vier solo’s gedanst door Aakash Odedra zelf. In de eerste choreografie Nritta (A. Odedra) begint de jonge dansprins onopvallend met zijn rug naar het publiek op een leeg toneel. Hij verrast vervolgens door als een faun met razende snelheid en beheersing de dansvloer aan te vallen. Een tweede solo, In The Shadow Of Men van mentor Akram Kahn, is een verbluffende en angstaanjagende studie naar de dierlijkheid van de mens. Odedra komt tot nu toe volledig  tot zijn recht als traditioneel Indiase Kathak-danser.

Choreografen Russell Maliphant (Cut) en Sidi Larbi Cherkaoui’s (Constellation)  imponeren na de pauze met filmische beelden. Ze tonen aan dat je helemaal geen film of video nodig hebt in een dansstuk. Met het juiste concept, muziek en uitgekiende belichting creëer je je eigen film, waarin ook nog eens prachtig gedanst wordt. Maliphant houdt van beweging maar zijn dans is hier ondergeschikt aan (vlijmscherpe) lichttechniek. Hetzelfde geldt voor Cherkaoui, die met zijn warme, gloedvolle stuk weliswaar naar kitsch neigt.

YouTube: please specify correct url

Rising valt te verdelen in Indiase dans voor de pauze en Westerse fusiondans erna. In het Oosten vormt zingeving het startpunt van dans en is de performer ervan doordrongen. In het Westen is dans vooral een middel om uitdrukking te geven aan of commentaar te leveren op de wereld om ons heen. De solo’s voor de pauze kunnen nauwelijks door een Westerse moderne danser zo magisch uitgevoerd worden. Elke goede danser kan daarentegen best terecht in Cut of Constellation.

Met Rising treedt je een rijke cultuur binnen en worden je zintuigen afgetast. Het is te hopen dat Aakash Odedra vaker in Nederland te zien zal zijn. En op een groot podium. Dankzij namen als Maliphant en Cherkaoui, het hoogstaande technische niveau en charisma van Odedra kan een breder publiek kennismaken met Indiase dans.

Voor je verder leest...

Wij doen ons best om onafhankelijke en volledig professionele journalistiek over de wereld van kunst en cultuur te brengen. Journalistiek die al heel veel mensen waarderen, omdat het op zo weinig plekken nog gebeurt. We kunnen daarmee doorgaan als jij lid wordt of ons steunt met een donatie. Die bijdrage komt ten goede aan de auteur, in dit geval Ruben Brugman. Zo kan Cultuurpers blijven bestaan!

Bepaal onderaan zelf hoeveel je wilt bijdragen aan het werk van Ruben Brugman.

Voor informatie over India Dans Festival zie www.korzo.nl

Comments are closed.