Meteen naar de inhoud

Armando Navarro (1930-2013): Scapino Ballet voor meer dan kinderen alleen

Armando Navarro (Argentinië, 1930 – Amsterdam 2013), voormalig artistiek leider van Scapino Ballet, is afgelopen zondag overleden.  Samen met zijn echtgenote Marian Sarstädt vormde Navarro een van Nederlands bekendste danskoppels, naast Han Ebbelaar en Alexandra Radius (Het Nationale Ballet) en Jiří Kylián en Sabine Kupferberg (Nederlands Dans Theater).

Navarro  begon zijn danscarrière bij het Theatro Colon in Buenos Aires en danste bij het ballet van Alicia Alonso in
Cuba. In 1956 vertrok hij naar Europa, waar hij danste bij het Grand Ballet du Marquis de Cuevas. Hij ontmoette er Marian Sarstädt (1942), met wie hij trouwde. Ze verhuisden naar Nederland waar Sarstädt danseres, en later artistiek leider, bij het Nederlands Dans Theater werd.

Sonia Gaskell, artistiek leider van Het Nationale Ballet, had geen contract voor de klassiek aangelegde Navarro. Aart Verstegen echter vroeg de Argentijn om met zijn internationale ervaring de artistieke staf van Scapino Ballet te komen versterken. Het gezelschap legde toen al 25 jaar onder leiding van oprichter Hans Snoek de nadruk op dans voor kinderen. Deze koers werd onder Navarro verlegd: het gezelschap zou zich richten op volwassenen, met kinderen als een van de doelgroepen. Insteek was: ‘Dansers worden niet opgeleid om voor kinderen te dansen.’

Vanaf 1977 werd Navarro zelf artistiek leider en toont hij zich een bekwaam bestuurder die kwaliteit in dans nastreeft en vecht voor bestaansrecht van zijn gezelschap. Nadat Nils Christe in beeld komt als beoogd opvolger, presenteert het naar Rotterdam verhuisde gezelschap  Ed Wubbe in 1992 als nieuwe artistiek leider. Scapino Ballet Rotterdam is inmiddels geheel volwassen.

Reacties zijn gesloten.

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur