Meteen naar de inhoud

Dreamteam komt Utrechtse Spelen redden

Thibaud Delpeut, aanstormend talent in theaterland, is per 9 september aangesteld als artistiek directeur van De Utrechtse Spelen. Om ook op zakelijk gebied voldoende vertrouwen uit te stralen is Jacques van Veen aangesteld als zakelijk directeur. Die verdiende zijn sporen eerder bij het Holland Festival en de Stadsschouwburg van Groningen.

Het Utrechtse gezelschap, dat vorig jaar rond deze tijd in zwaar weer terechtkwam door overenthousiast cultureel ondernemerschap onder leiding van Jos Thie, krijgt daarmee weer het artistieke gezicht terug dat node gemist werd sinds het vertrek van enfant terrible en hemelbestormer Dirk Tanghe. Diens ‘Paardenkathedraal’ wist jarenlang de gemoederen van de theaterwereld, en bij een trouw en ingewijd publiek, in beweging te houden, tot zijn karakter en alcoholgebruik hem het werken onmogelijk maakten.

Delpeut is eigenzinnig en sterk gericht op kwaliteit, meer dan op massa. Hij zal niet snel een knieval maken voor het snelle succes, maar heeft ook aangetoond niet terug te schrikken van grootsch en meeslepend toneel. Zijn relatieve jeugd zorgt er ook voor dat hij kan groeien, en daarvoor is het warme bad van een eigen theater en een vast gezelschap onmisbaar.

Delpeut verdiende zijn sporen in het kleine zalen circuit in en om Amsterdam. Een circuit dat sterk onder druk kwam te staan door de extreme cultuurbezuinigingen van het kabinet Rutte I (en II). Een jaar geleden diende hij een daarom een subsidieaanvraag in bij de gemeente Utrecht, die echter werd afgewezen. In het grote aantal aanvragen van nieuwe Utrechtse groepen viel de keuze toen wel op de Warme Winkel, een gezelschap dat sindsdien zijn eerste Utrechtse première nog moet spelen.

Overigens ‘gokten’ wij in november 2012 al op deze keuze.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands