Meteen naar de inhoud

Meer museumbezoek door museumjaarkaart. Dus moet er waarschijnlijk geld bij.

20 procent meer bezoek aan musea dankzij de museumjaarkaart. Dat levert de musea dit jaar een slordige 14 miljoen euro extra op. Het juichende persbericht over het onderzoek door een gerenommeerd bureau liegt er niet om. Of toch wel? Immers, een half jaar geleden stond in NRC Handelsblad nog te lezen dat de stichting Museumkaart in geldnood verkeerde. Geldnood die veroorzaakt werd doordat de museumjaarkaart veel te populair was geworden.

Hoe valt dat juichen te rijmen met de nood van een half jaar geleden? Immers: toen bleek dat vooral de heropening van het stedelijk, het Rijks en het Van Gogh voor een ongekende toeloop van museumjaarkaarthouders zorgde. Mensen die dankzij die eenmalige uitgave van 50 euro per jaar flink verdienden op het kaartje voor een van die tamelijk prijzige musea. De stichting betaalt de musea vervolgens 60% van het kaartje en financiert dat uit de opbrengst van de verkochte, maar te weinig gebruikte jaarkaarten. Dat is de zogenaamde vrijval waarmee op andere plekken minder goede ervaringen worden opgedaan.

In een reactie op het bericht van Pieter van Os in NRC zei de museumvereniging destijds dat met de grotere toeloop van kaarthouders rekening was gehouden. Zo zou al in de pijplijn hebben gezeten dat de prijs van de kaart per 1 juli 2013 met 5 euro omhoog zou gaan, en is het dure glossy magazine weggedaan, waardoor flink werd bespaard.

De vraag is nu dus of dat voldoende is geweest. De kans is groot, zo schatten wij in, dat de prijs van de museumjaarkaart, dankzij zijn eigen succes, binnenkort weer met een paar euro omhoog gaat. Of dat de aangesloten musea een groter deel van hun extra inkomsten moeten afdragen aan de Museumvereniging.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands