Meteen naar de inhoud

Breaking: Rotterdamse kunstbeurs verandert naam uit angst voor broekenfabriek

Een rauw eitje mag je op zijn Engels nog wel eten, maar voor vrijwel alles wat met stijl te maken heeft mag je het woord RAW niet meer gebruiken. Daarom moet de RAW Art Fair volgend jaar een nieuwe naam krijgen. Bronnen bij de organisatie van de Rotterdam Art Week Art Fair bevestigen dat hiermee mogelijk een slepende rechtszaak is voorkomen.

Aanleiding voor de nogal rigoureuze stap is de uitspraak in een procedure die het broekenmerk had aangespannen tegen winkelketen H&M. Het ging over het gebruik van het woord ‘RAW’ op kleding en in advertenties. G-Star RAW heeft bij de rechter voor elkaar gekregen dat het gebruik van het woord RAW in hoofdletters op publiciteitsmateriaal van anderen verkeerde associaties kan oproepen. Kortom: RAW is een merk, en daarop mag je geen inbreuk plegen.

Omdat het vonnis pas op 13 november 2013 werd uitgesproken, had de RAW Art Fair geen tijd om al het voorbereidende werk voor de beurs van afgelopen weekend stop te zetten en met een nieuwe naam te komen. Budget om een rechtszaak af te wachten, waarin wellicht met succes zou kunnen worden voorkomen dat G-Stars merkenrecht ook over de kunstwereld zou worden uitgesproken, was er ook niet. Het sponsoringverzoek dat de beurs drie jaar geleden  bij G-STAR RAW indiende, zal de zaak er voor de Rotterdammers ook niet beter op hebben gemaakt: het werd afgewezen. Maar dan staan die drie letters dus niet echt meer voor Rotterdam Art Week, hoe groot je dat ook op de banieren zet.

[Tweet “RAW is een merk, en daarop mag je geen inbreuk plegen.”]

Het publiek blijft zitten met de volgende verklaring van de organisatie: “De rauwe sfeer werd her en der toch wel gemist. Oprichter Bob Smit noemt het zelf ‘een beurs in de tussenfase’, de art fair is volwassen geworden, maar heeft zijn vorm nog niet helemaal gedefinieerd op deze nieuwe locatie. Zelf heeft hij zich letterlijk een breuk gewerkt en ligt nu in afwachting van een operatie in bed. Smit: “Ik lig hier lekker tussen de witte lakens alweer te bedenken hoe we het volgend jaar gaan aanpakken, bij de sfeer in dit pand past een nieuw imago en een nieuwe naam!”

Het vonnis in de H&M zaak vindt u hier: 20131113 Vonnis – met grosse Gstar HM

Klik om toegang te krijgen tot 20131113-Vonnis-met-grosse-Gstar-HM.pdf

 

Reacties zijn gesloten.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands