Meteen naar de inhoud

Emio Greco gaat ‘misschien’ CCN Ballet de Marseille leiden.

[UPDATE 19-2-2014: inmiddels is de aanstelling definitief]

Deze week doken er in de Franse media berichten op dat Emio Greco als enige gegadigde is overgebleven om de opvolger te worden van Frédéric Flamand bij het het CCN Ballet National de Marseille. De minister van Cultuur moet de benoeming echter nog bevestigen, zo meldt ICKamsterdam.

Er is rond de opvolging van Flamand een heuse strijd gaande, zoals  wordt beschreven in Le Nouvel Observateur. Andere gegadigden waren José Montalvo, Richard Siegal en Marguerite Donlon.

Emio Greco en Pieter Scholten zijn artistiek leider van het in Amsterdam gevestigde Internationaal Choreografisch Kunstencentrum, ICKamsterdam, dat qua structuur en uitgangspunten geïnspireerd is door de Franse structuur van ‘Centres Choreographiques‘.

[Tweet “Nederland heeft al langer moeite om internationaal talent vast te houden”]

Als de benoeming doorgaat, zal dit de nodige vragen oproepen in Amsterdam, waar Greco en Scholten leiding geven aan het Amsterdams stadsgezelschap. Kunnen twee zulke zware jobs gecombineerd worden? Tegelijkertijd is het duideijk dat Amsterdam en Nederland al langere tijd moeite hebben om choreografen met enige staat van dienst vast te houden.

 

Fransien van der Putt

Fransien van der Putt is dramaturg en criticus. Zij werkt o.a. met Lana Coporda, Vera Sofia Mota, Roberto de Jonge, João Dinis Pinho & Julia Barrios de la Mora en Branka Zgonjanin. Zij schrijft over dans en theater voor Cultureel Persbureau, Theaterkrant en Dansmagazine. Tussen 1989 en 2001 mixte zij tekst als geluid bij Radio 100. Tussen 2011 en 2015 ontwikkelde zij een minor voor de BA Dance, Artez, Arnhem – over artistieke processen en eigen onderzoek in dans. Binnen haar werk heeft zij speciale aandacht voor de betekenis van archieven, notatie, discours en theatergeschiedenis in relatie tot dans in Nederland. Samen met Vera Sofia Mota onderzoekt zij in opdracht van www.li-ma.nl het werk van video-, installatie- en peformance- kunstenaar Nan Hoover.Bekijk alle berichten van deze auteur