Meteen naar de inhoud

‘Minder vooruitgang!’ roept het festival. DEAF vindt de toekomst dit keer een beetje eng.

We zijn allemaal een beetje bang de controle te verliezen. Dus zijn we huiverig om ‘Europa’ leuk te vinden, schrikken we ons rot van de ongekende wereldmachten die in onze mobiele communicatieapparaten schuilen en vinden we de ov-chipkaart een onding, terwijl we iedere dag weer worden gemotiveerd om nieuwer, beter, hoger, meer, te willen.

Angst voor de vooruitgangsval, heet dat. In goed Engels ‘The Progress Trap’. Voila de titel van het Dutch Electronic Arts Festival, dat woensdag 21 mei aftrapte in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Het gaat er dus over dat al die vooruitgang ook verslavend kan zijn. Dat je je helemaal rond eet aan nieuwe gadgets, volzuigt met licht narcotische vergezichten, en dat je dan een lichte hoofdpijn op voelt komen en misselijk wordt. De kater. Onze tijdgeest.

Van hoofdpijn en misselijkheid was  in real life trouwens niets te merken, bij de openingsmanifestatie. Een heel Nieuwe Instituut vol nerds en hipsters (m/v) stortte zich tamelijk ongeremd op de hoofdtentoonstelling. In de betonnen expohal verdrongen ze zich rond de twee liefdevolle robothanden die willekeurige bezoekers betastten en was het bommetjevol in de kleine ruimte waar twee kleine kinderen Het Communistisch Manifest voorlazen aan hun oma die het allemaal nog had meegemaakt.

Foto: Matthijs Immink

3D helmen. Foto: Matthijs Immink

Piece de resistance waren de 3D-helmen die je op kon zetten, voor een levensechte Out-of-body- experience: achter jezelf aanlopen. Techniek die nog maar een paar jaar geleden uitsluitend mogelijk was met gigantische apparaten en computers.

Voor de tegenkanten waren er installaties van smeltende stadsgezichten en was er een fototentoonstelling over mensen die hun iPhone hadden weggegooid en daardoor veranderen in 19eeeuwse landarbeiders. In een horrorkabinet was een hutje nagebouwd van een ‘prepper’, iemand die zich voorbereid op een leven nadat het Armageddon ons heeft verwoest. Er zat iemand in. Ik durfde niet naar binnen.

Foto  Matthijs Immink

The Internet Dweller van Nam June Paik uit 1994. Foto Matthijs Immink

Zelf was ik vooral prettig verrast door het werk van Nam June Paik, dat je tegemoet straalt bij binnenkomst. Paik, een van de grondleggers van de moderne videokunst, fabriceerde twintig jaar geleden een werk dat hij ‘The Internet Dweller’ noemde. Het roept herinneringen op aan hoe ik zelf het internet bekeek, terwijl het via een telefoonlijn en een 9.6 K modem mijn wereld binnen piepte en kraakte.

Hoe anders is de toekomst toch altijd weer, wanneer je er zelf eenmaal in rondloopt.

Goed om te weten
DEAF Biënnale duurt nog t/m zaterdag 24 mei. Inlichtingen.

6 reacties op “‘Minder vooruitgang!’ roept het festival. DEAF vindt de toekomst dit keer een beetje eng.”

  1. Leuk artikel! Geeft een goede impressie van hoe je de tentoonstelling The Progress Trap kunt ervaren! DEAF2014 Biennale duurt t/m 24 Mei, maar… de hoofdtentoonstelling in Het Nieuwe Instituut is t/m 9 Juni te bezoeken! voor meer informatie zie http://www.deaf.nl

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur