Meteen naar de inhoud

Stadsgehoorzaal Vlaardingen kan wel opdoeken

In de stad waar Geert Mak geboren is en Lévi Weemoedt dertien jaar als leraar Nederlands voor de klas stond, moet cultuur wijken. Op 6 november besloot de gemeenteraad zodanig te bezuinigen dat de BV Stadsgehoorzaal dicht kan. De directeur zette het theater vast te koop op marktplaats.nl.

In de archeologie is Vlaardingencultuur een bekend begrip, maar in Vlaardingen zelf zal je juist minder cultuur zien. Maar liefst 12 miljoen moet de gemeente bezuinigen. En het is een inkoppertje wie daarvan de dupe wordt. Tot en met juli 2015 gaat de professionele programmering in de Stadsgehoorzaal nog door, maar daarna is het schluss.

De Stadsgehoorzaal werd de ‘huiskamer van Vlaardingen’ genoemd. Dat de zaal een belangrijke rol speelt in de stad van 72.000 inwoners blijkt uit de 12.000 handtekeningen. Die zamelde het theater om de gemeente te bewegen af te zien van bezuinigen op cultuur. Enig lichtpuntje is dat de gemeente onderzoekt wat de gevolgen van sluiting zijn en of exploitatie op een andere manier haalbaar is. Het plan is nu om de zaal te vullen met school- en amateurvoorstellingen.

Slechts 10 jaar geleden zette de haringstad van Nederland nog in op een grondige renovatie van het in 1817 gestarte de Harmonie. Het theater ging toen 2 jaar dicht en opende in 2007 feestelijk haar deuren. Om ze nu weer dicht te zien gaan.

Theaterdirecteur Sandra Bruinsma zette het theater ludiek te koop op marktplaats.nl. Ze hoopt aan het eind van het seizoen terugblikkend het glas te heffen op een succesvolle periode waarin voorstellingen winst draaiden. En stilletjes hoopt ze natuurlijk dat meer aandacht in de media leidt tot een heroverweging van het voornemen te sluiten.

‘Speciale dingen doen die nergens anders gebeuren.’ Dat was het motto in 2011. De Stadsgehoorzaal zou de trots van de stad zijn door die formule uit te bouwen. Die trots lijkt Vlaardingen nu ergens anders vandaan te moeten halen.

Update 24 november 14:30:

Reactie woordvoerder gemeente Vlaardingen:

‘Het is nooit de intentie geweest de Stadsgehoorzaal dicht te doen. De BV sluit echter wel. Dit betekent dat al het personeel ontslagen wordt. Al bij al spaart dit op jaarbasis € 750.000 uit. De gemeente kijkt met directie en personeel naar loopbaanbegeleiding. Ook blijft per jaar € 218.000 beschikbaar om invulling te geven aan een andere programmering. Eventueel kunnen functies van enkele werknemers binnen een nieuwe vorm behouden blijven. Met andere partijen zoals de Vlaardingse Cultuur Stichting wordt gekeken naar een manier om door te gaan, al of niet met een gedeelde backoffice. Een motie is ook ingediend om het gebouw te verkopen maar die kans is klein. Het is een duur gebouw.’

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands