Meteen naar de inhoud

Duimen voor Morgan Knibbe – Those Who Feel the Fire Burning genomineerd op IDFA

Dat doet Morgan Knibbe helemaal niet slecht. Twee jaar geleden afgestudeerd aan de Filmacademie, nu op IDFA al op gelijke voet met ’s werelds beste documentairemakers. Those Who Feel the Fire Burning is zijn onconventionele verbeelding van de wereld van vluchtelingen die de oversteek naar Europa waagden. Nu genomineerd voor de hoofdprijs van IDFA, de prijs voor beste lange documentaire.

Het onderwerp kwam niet uit de lucht vallen. Zijn in Locarno bekroonde korte film Shipwreck en een andere korte film die hij nog voor zijn afstuderen in Griekenland draaide waren al een soort voorstudies. Het heeft allemaal te maken met zijn frustratie over de oppervlakkigheid waarmee dit onderwerp doorgaans in de media aan de orde komt.

“Je leest iets over een schipbreuk en slachtoffers ver weg, maar het blijft op een afstand, het doet je niets. Mijn ambitie was om iets maken waardoor we echt kunnen ervaren hoe het voelt, hoe die beleving is. Het is ook een onderwerp waarin veel huidige problemen samenkomen. Zij vluchten weg en proberen een betere wereld te bereiken, wij proberen ze buiten te houden. Die disbalans blijft bestaan. Dat raakt me. Ik wil hun beleving overbrengen zonder daar een politiek of moreel oordeel aan te koppelen.”

[Tweet ” Those Who Feel the Fire Burning komt in de loop van volgend jaar in de bioscoop. Mis het niet.”]

Opvallend is de vrije vorm die de kijker meesleept in een soort stroom van beelden. Van duizelingwekkend mooie luchtopnamen tot scènes waarin we benauwend dichtbij komen. “Het lijkt vrij omdat het anders is dan we gewend zijn. Maar we hebben juist gefilmd volgens een heel rigide vormconcept. Alles is in lijn met de metafoor die we gebruikt hebben. We zien alles vanuit het gezichtspunt van de geest van een verdronken vluchteling die nu tussen de overlevers door zwerft. Een donkere film die zich afspeelt in een soort vagevuur. De montage is zo onzichtbaar mogelijk. Het is altijd alsof we van de ene scène naar de andere vliegen. Je legt je als filmmaker daarmee beperkingen op, maar door die beperking vind je toch weer vrijheid.”

Vrijdagavond maakt IDFA de winnaars bekend. Those Who Feel the Fire Burning komt in de loop van volgend jaar in de bioscoop. Mis het niet.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands