Dat doet Morgan Knibbe helemaal niet slecht. Twee jaar geleden afgestudeerd aan de , nu op al op gelijke voet met ‘s werelds beste documentairemakers. Those Who Feel the Fire Burning is zijn onconventionele verbeelding van de wereld van  die de oversteek naar Europa waagden. Nu genomineerd voor de hoofdprijs van IDFA, de prijs voor beste lange .

Het onderwerp kwam niet uit de lucht vallen. Zijn in Locarno bekroonde korte film Shipwreck en een andere korte film die hij nog voor zijn afstuderen in draaide waren al een soort voorstudies. Het heeft allemaal te maken met zijn frustratie over de oppervlakkigheid waarmee dit onderwerp doorgaans in de aan de orde komt.

“Je leest iets over een schipbreuk en slachtoffers ver weg, maar het blijft op een afstand, het doet je niets. Mijn ambitie was om iets maken waardoor we echt kunnen ervaren hoe het voelt, hoe die beleving is. Het is ook een onderwerp waarin veel huidige problemen samenkomen. Zij vluchten weg en proberen een betere wereld te bereiken, wij proberen ze buiten te houden. Die disbalans blijft bestaan. Dat raakt me. Ik wil hun beleving overbrengen zonder daar een politiek of moreel oordeel aan te koppelen.”

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:
[Tweet ” Those Who Feel the Fire Burning komt in de loop van volgend jaar in de . Mis het niet.”]

Opvallend is de vrije vorm die de kijker meesleept in een soort stroom van beelden. Van duizelingwekkend mooie luchtopnamen tot scènes waarin we benauwend dichtbij komen. “Het lijkt vrij omdat het anders is dan we gewend zijn. Maar we hebben juist gefilmd volgens een heel rigide vormconcept. Alles is in lijn met de metafoor die we gebruikt hebben. We zien alles vanuit het gezichtspunt van de geest van een verdronken vluchteling die nu tussen de overlevers door zwerft. Een donkere film die zich afspeelt in een soort vagevuur. De montage is zo onzichtbaar mogelijk. Het is altijd alsof we van de ene scène naar de andere vliegen. Je legt je als filmmaker daarmee beperkingen op, maar door die beperking vind je toch weer vrijheid.”

Vrijdagavond maakt IDFA de winnaars bekend. Those Who Feel the Fire Burning komt in de loop van volgend jaar in de bioscoop. Mis het niet.

Foto bovenaan:
Those Who Feel the Fire Burning brengt de beleving dichtbij
Scroll naar top