Dat doet Morgan Knibbe helemaal niet slecht. Twee jaar geleden afgestudeerd aan de Filmacademie, nu op IDFA al op gelijke voet met ‘s werelds beste documentairemakers. Those Who Feel the Fire Burning is zijn onconventionele verbeelding van de wereld van vluchtelingen die de oversteek naar Europa waagden. Nu genomineerd voor de hoofdprijs van IDFA, de prijs voor beste lange documentaire.

Het onderwerp kwam niet uit de lucht vallen. Zijn in Locarno bekroonde korte film Shipwreck en een andere korte film die hij nog voor zijn afstuderen in Griekenland draaide waren al een soort voorstudies. Het heeft allemaal te maken met zijn frustratie over de oppervlakkigheid waarmee dit onderwerp doorgaans in de media aan de orde komt.

“Je leest iets over een schipbreuk en slachtoffers ver weg, maar het blijft op een afstand, het doet je niets. Mijn ambitie was om iets maken waardoor we echt kunnen ervaren hoe het voelt, hoe die beleving is. Het is ook een onderwerp waarin veel huidige problemen samenkomen. Zij vluchten weg en proberen een betere wereld te bereiken, wij proberen ze buiten te houden. Die disbalans blijft bestaan. Dat raakt me. Ik wil hun beleving overbrengen zonder daar een politiek of moreel oordeel aan te koppelen.”

Click To Tweet

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Opvallend is de vrije vorm die de kijker meesleept in een soort stroom van beelden. Van duizelingwekkend mooie luchtopnamen tot scènes waarin we benauwend dichtbij komen. “Het lijkt vrij omdat het anders is dan we gewend zijn. Maar we hebben juist gefilmd volgens een heel rigide vormconcept. Alles is in lijn met de metafoor die we gebruikt hebben. We zien alles vanuit het gezichtspunt van de geest van een verdronken vluchteling die nu tussen de overlevers door zwerft. Een donkere film die zich afspeelt in een soort vagevuur. De montage is zo onzichtbaar mogelijk. Het is altijd alsof we van de ene scène naar de andere vliegen. Je legt je als filmmaker daarmee beperkingen op, maar door die beperking vind je toch weer vrijheid.”

Vrijdagavond maakt IDFA de winnaars bekend. Those Who Feel the Fire Burning komt in de loop van volgend jaar in de bioscoop. Mis het niet.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login