Meteen naar de inhoud

Let in Boijmans vooral op Leonora Carrington (en word gek van surrealisme)

In museum Boymans van Beuningen in Rotterdam is de grootste expositie in Europa van Surrealisten te zien. Beroemde namen als Salvador Dali, René Magritte, Max Ernst, Man Ray, Paul Delvaux en Roland Penrose. Maar ook minder bekende goden als de voortreffelijke Leonora Carrington en Francis Picabia.

In 1970 bezocht de wereldberoemde surrealist Salvador Dali in hoogsteigen persoon het Boymans museum. Bij de opening van een Surrealisme tentoonstelling. [hints]In 1917 wordt de term surrealisme voor het eerst gebruikt door de Franse criticus en dichter Guillaume Appolinaire. Het surrealisme staat voor het irrationele, het mysterieuze en wonderbaarlijke in het leven. De rol van ‘toeval’ is belangrijk.[/hints] Nu 47 jaar later is er een unieke collectie surrealisten bij elkaar gehaald.

Vier verzamelaars

De tentoonstelling is voornamelijk samengesteld uit het werk van vier belangrijke Europese verzamelaars, die van grote invloed waren op de ontwikkeling van diverse kunstenaars. De Engelse Gabrielle Keiller en Edward James, een aristocratische dichter die belangrijk was voor de ontwikkeling van met name Dali en Magritte. Hij gaf deze kunstenaars vele opdrachten en versnelde hiermee hun ontwikkeling. Het oudere Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch. Zij bezitten een van de meest uitgebreide surrealistische verzamelingen.

Dali

Penrose

De Brit Roland Penrose is een belangrijke verzamelaar van surrealistische en kubistische kunst. Hij was goed bevriend met Picasso, Man Ray en getrouwd met Lee Miller. Geïnspireerd door hen ging hij zelf ook kunst maken. Penrose is de oprichter van het Institute of Contemporary Arts (ICA) in Londen. Hier vertoonde ik veel van mijn eigen films. Mijn korte film ‘The Singing Conductor’, over een reggae zingende Jamaicaanse buschauffeur was er een hit.

Edward James door Magritte

Sofa Dali

Salvador Dali

Als je zegt surrealisme denk je toch vooral aan Dali, Magritte en Man Ray. Van hen zijn beroemde werken te zien als Dali’s rode mond als sofa van Mae West. De schoenen die voeten blijken van Magritte, als ook het fraaie achterhoofd van Edward James door de Belg gemaakt in spiegelbeeld. Van Dali de kreeft als telefoon in het wit en in het rood. Man Ray’s bekendste werken zijn Ingres Violin, een vrouw als viool en de vrouw met het Afrikaanse masker:  ‘Black and White’. In het begin van de expositie zijn er een aantal uitgekiende prachtig geschilderde werken van Dali te zien.

Vlinders

Paul Delvaux toont enkele grote wat kille en afstandelijke werken van grote naakten in lege vlaktes. Veel mooier en mysterieuzer vind ik zijn ‘Lokroep van de nacht’ en ‘De ontmoeting’, die in een van de laatste zalen hangen.

Een van de dingen die me het meest zijn bijgebleven in deze expo, is een ervaring die Edward James overkwam in Mexico. Vlakbij het stadje Xilitla zit hij bij een reusachtige waterval, als hij omringd wordt door een zwerm prachtige vlinders. Deze gebeurtenis maakte zo’n indruk op James, dat hij jaarlijks terugkomt in Xilitla.

Carrington

Iets van die bijna mythische ervaring is ook terug te vinden in het werk van de opmerkelijke kunstenaar Leonora Carrington (1917-201). Zij was een Mexicaanse, die in Engeland woonde en een tijd een relatie had met Max Ernst. Zij maakt heel verfijnde en ongelooflijk originele schilderijen. zie foto). Alleen al voor haar werk en sommigen van haar tijdgenoten Fini en Tanning is het de moeite waard om ‘Gek van Surrealisme’ te gaan zien.

Goed om te weten
Nog tot en met 28 mei te bewonderen: surreal or not surreal that’s the question.

 

 

 

Jaap Mees

Filmmaker en journalist. Voor meer visuele en textuele informatie zie mijn site www.free-spirits-film.euBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands