Let in Boijmans vooral op Leonora Carrington (en word gek van surrealisme)

Leonora Carrington
Dit verhaal lees je gratis. Als je lid word, lees je meer, en kunnen wij overleven.
Instituut lidmaatschap
180 euro per jaar
Speciaal voor organisaties, bedrijven en instituten die hun lidmaatschap willen delen met hun personeel en medewerkers.
Deel inlog en adres met maximaal 10 medewerkers
25% korting op advertenties en advertorials
1 stem in de Algemene Ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (automatisch verlengen)
40 euro per jaar.
Voor natuurlijke personen en zzp'ers.
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Maandkaart (automatisch verlengen)
4€ / maand
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers.
Géén stemrecht in de Algemene Ledenvergadering
Bijna alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (handmatig verlengen)
50 euro per jaar
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur

In museum Boymans van Beuningen in Rotterdam is de grootste expositie in Europa van Surrealisten te zien. Beroemde namen als Salvador Dali, René Magritte, Max Ernst, Man Ray, Paul Delvaux en Roland Penrose. Maar ook minder bekende goden als de voortreffelijke Leonora Carrington en Francis Picabia.

In 1970 bezocht de wereldberoemde surrealist Salvador Dali in hoogsteigen persoon het Boymans museum. Bij de opening van een Surrealisme tentoonstelling. [hints]In 1917 wordt de term surrealisme voor het eerst gebruikt door de Franse criticus en dichter Guillaume Appolinaire. Het surrealisme staat voor het irrationele, het mysterieuze en wonderbaarlijke in het leven. De rol van ‘toeval’ is belangrijk.[/hints] Nu 47 jaar later is er een unieke collectie surrealisten bij elkaar gehaald.

Vier verzamelaars

De tentoonstelling is voornamelijk samengesteld uit het werk van vier belangrijke Europese verzamelaars, die van grote invloed waren op de ontwikkeling van diverse kunstenaars. De Engelse Gabrielle Keiller en Edward James, een aristocratische dichter die belangrijk was voor de ontwikkeling van met name Dali en Magritte. Hij gaf deze kunstenaars vele opdrachten en versnelde hiermee hun ontwikkeling. Het oudere Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch. Zij bezitten een van de meest uitgebreide surrealistische verzamelingen.

Dali

Penrose

De Brit Roland Penrose is een belangrijke verzamelaar van surrealistische en kubistische kunst. Hij was goed bevriend met Picasso, Man Ray en getrouwd met Lee Miller. Geïnspireerd door hen ging hij zelf ook kunst maken. Penrose is de oprichter van het Institute of Contemporary Arts (ICA) in Londen. Hier vertoonde ik veel van mijn eigen films. Mijn korte film ‘The Singing Conductor’, over een reggae zingende Jamaicaanse buschauffeur was er een hit.

Edward James door Magritte

Sofa Dali

Salvador Dali

Als je zegt surrealisme denk je toch vooral aan Dali, Magritte en Man Ray. Van hen zijn beroemde werken te zien als Dali’s rode mond als sofa van Mae West. De schoenen die voeten blijken van Magritte, als ook het fraaie achterhoofd van Edward James door de Belg gemaakt in spiegelbeeld. Van Dali de kreeft als telefoon in het wit en in het rood. Man Ray’s bekendste werken zijn Ingres Violin, een vrouw als viool en de vrouw met het Afrikaanse masker:  ‘Black and White’. In het begin van de expositie zijn er een aantal uitgekiende prachtig geschilderde werken van Dali te zien.

Vlinders

Paul Delvaux toont enkele grote wat kille en afstandelijke werken van grote naakten in lege vlaktes. Veel mooier en mysterieuzer vind ik zijn ‘Lokroep van de nacht’ en ‘De ontmoeting’, die in een van de laatste zalen hangen.

Dit verhaal lees je gratis. Beloon het met een kleine donatie.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie

Een van de dingen die me het meest zijn bijgebleven in deze expo, is een ervaring die Edward James overkwam in Mexico. Vlakbij het stadje Xilitla zit hij bij een reusachtige waterval, als hij omringd wordt door een zwerm prachtige vlinders. Deze gebeurtenis maakte zo’n indruk op James, dat hij jaarlijks terugkomt in Xilitla.

Dit verhaal lees je gratis. Het zou prachtig zijn als je meer verhalen mogelijk maakt met een lidmaatschap.
Instituut lidmaatschap
180 euro per jaar
Speciaal voor organisaties, bedrijven en instituten die hun lidmaatschap willen delen met hun personeel en medewerkers.
Deel inlog en adres met maximaal 10 medewerkers
25% korting op advertenties en advertorials
1 stem in de Algemene Ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (automatisch verlengen)
40 euro per jaar.
Voor natuurlijke personen en zzp'ers.
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Maandkaart (automatisch verlengen)
4€ / maand
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers.
Géén stemrecht in de Algemene Ledenvergadering
Bijna alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (handmatig verlengen)
50 euro per jaar
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur

Carrington

Iets van die bijna mythische ervaring is ook terug te vinden in het werk van de opmerkelijke kunstenaar Leonora Carrington (1917-201). Zij was een Mexicaanse, die in Engeland woonde en een tijd een relatie had met Max Ernst. Zij maakt heel verfijnde en ongelooflijk originele schilderijen. zie foto). Alleen al voor haar werk en sommigen van haar tijdgenoten Fini en Tanning is het de moeite waard om ‘Gek van Surrealisme’ te gaan zien.

Goed om te weten
Nog tot en met 28 mei te bewonderen: surreal or not surreal that’s the question.

 

 

 

Goed geschreven? Met een ´like´ betaal je Facebook. Ik zou het prachtig vinden als je Cultuurpers een donatie deed.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie

Goed verhaal? Waardeer het met een kleine bijdrage!