Meteen naar de inhoud

Hoe een danshuis in Amsterdam nu wel lukt

Terwijl Amsterdam jarenlang sukkelde met een plan voor een Danshuis, openen in december de Chassé Dance Studios hun deuren. De voormalige Chassékerk is omgetoverd tot een multifunctioneel centrum met 8 professionele dansstudio’s, 45 hotelkamers, een gymzaal in de nok, en een grand café. Lenny Balkissoon, ex-danser en acteur (Zeg ‘ns Aaa) financierde, ontwierp en organiseert de bouw. Cultureel ondernemerschap in woelige tijden. Het kan.

De gemeente Amsterdam stelde 1.8 miljoen euro beschikbaar voor de oorspronkelijke plannen voor een Danshuis in de stad. Daarin moesten gezelschappen, freelance choreografen en dansers terechtkunnen. Dat liep vast. Het geld werd verdeeld. Een derde deel ging naar Dansmakers Amsterdam, een naar ICKamsterdam en een naar het netwerkproject BAU van onder andere choreografen Nicole Beutler en Andrea Božić. Maar dans in één huis kwam er niet mee dichterbij.

Nu dus wel.

De Chassé Dance Studios bieden plek aan allerlei initiatieven. En dat zonder geld van de gemeente. Lenny Balkissoon stampte eigenhandig de verbouwing uit de grond: hij liet een kelder uitgraven, installeerde verdiepingen en bouwt de pastorie nog om. Geen lat lijkt te hoog. Toch is hij nog op zoek naar vaste huurders. Overdag zijn de ruimtes beschikbaar voor freelance choreografen, gezelschappen etc. In de avonden worden de ruimtes gebruikt voor danslessen van amateurs en professionals.

Een van de huurders die hoogstwaarschijnlijk intrek gaat nemen is de Henny Jurriëns Stichting. Laat die nou net zelf in een kerk zijn begonnen (Artemis) en initiatiefnemer zijn van het ooit geplande Danshuis. Directeur van de stichting Gary Feingold steunt dan ook graag freelance dansers en choreografen en ziet met de multifunctionaliteit van de Chassé Dance Studios en de hotelfaciliteiten prachtige mogelijkheden voor internationale dansstages, repetities en decormontage.

Zo lijkt Amsterdam met het voormalige gebouw van de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand toch een danshuis rijker. Vanuit een groot danshart van ondernemer Balkissoon voltrekt zich een klein wonder.

Zeg ‘ns B.

Update 9 januari 2015:

Woonstichting Ymere is veroordeeld tot het betalen van 1,85 miljoen euro schadevergoeding na de verkoop van de Chassékerk aan Balkissoon. De betonnen vloer van de kerk bleek rot. Het pand was in 2011 aangekocht voor 1.25 miljoen euro en bleek een totale schade van 2.5 miljoen euro te hebben. Ymere gaat in beroep tegen het vonnis onder het motto: ‘U koopt de kerk in as.’

kerkgang
kerkgang
studio 1
studio 1
gang met studio's
gang met studio’s
bouw gymzaal bovenin
bouw gymzaal bovenin
aanblik van buiten
aanblik van buiten

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands