Terwijl Amsterdam jarenlang sukkelde met een plan voor een , openen in december de Chassé Studios hun deuren. De voormalige Chassékerk is omgetoverd tot een multifunctioneel centrum met 8 professionele dansstudio’s, 45 hotelkamers, een gymzaal in de nok, en een grand café. Lenny Balkissoon, ex-danser en acteur (Zeg ‘ns Aaa) financierde, ontwierp en organiseert de bouw. Cultureel ondernemerschap in woelige tijden. Het kan.

De gemeente Amsterdam stelde 1.8 miljoen euro beschikbaar voor de oorspronkelijke plannen voor een Danshuis in de stad. Daarin moesten gezelschappen, choreografen en dansers terechtkunnen. Dat liep vast. Het geld werd verdeeld. Een derde deel ging naar Dansmakers Amsterdam, een naar ICKamsterdam en een naar het netwerkproject BAU van onder andere choreografen en Andrea Božić. Maar in één huis kwam er niet mee dichterbij.

Nu dus wel.

De Chassé Dance Studios bieden plek aan allerlei initiatieven. En dat zonder geld van de gemeente. Lenny Balkissoon stampte eigenhandig de verbouwing uit de grond: hij liet een kelder uitgraven, installeerde verdiepingen en bouwt de pastorie nog om. Geen lat lijkt te hoog. Toch is hij nog op zoek naar vaste huurders. Overdag zijn de ruimtes beschikbaar voor freelance choreografen, gezelschappen etc. In de avonden worden de ruimtes gebruikt voor danslessen van amateurs en professionals.

Een van de huurders die hoogstwaarschijnlijk intrek gaat nemen is de Henny Jurriëns Stichting. Laat die nou net zelf in een kerk zijn begonnen (Artemis) en initiatiefnemer zijn van het ooit geplande Danshuis. Directeur van de stichting Gary Feingold steunt dan ook graag freelance dansers en choreografen en ziet met de multifunctionaliteit van de Chassé Dance Studios en de hotelfaciliteiten prachtige mogelijkheden voor internationale dansstages, repetities en decormontage.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Zo lijkt Amsterdam met het voormalige gebouw van de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand toch een danshuis rijker. Vanuit een groot danshart van ondernemer Balkissoon voltrekt zich een klein wonder.

Zeg ‘ns B.

Update 9 januari 2015:

Woonstichting Ymere is veroordeeld tot het betalen van 1,85 miljoen euro schadevergoeding na de van de Chassékerk aan Balkissoon. De betonnen vloer van de kerk bleek rot. Het pand was in 2011 aangekocht voor 1.25 miljoen euro en bleek een totale schade van 2.5 miljoen euro te hebben. Ymere gaat in beroep tegen het vonnis onder het motto: ‘U koopt de kerk in as.’

Foto bovenaan:
danskerk
kerkgang
kerkgang
studio 1
studio 1
gang met studio's
gang met studio’s
bouw gymzaal bovenin
bouw gymzaal bovenin
aanblik van buiten
aanblik van buiten
Scroll naar top