We schrijven dag 6 van het IFFR en maken een tussenstand op. In de stortvloed van films vallen de korte films (1 tot 60 minuten) altijd een beetje weg in de aandacht. Dat is jammer, want er valt veel te ontdekken binnen dit format. We sommen voor u op.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

1 – Het IFFR is het festival met een van de beste programmeringen voor korte films. Binnen filmkringen staat het hoog aangeschreven vanwege de brede en goede selectie. Er zijn weinige festivals die zoveel aandacht geven aan korte films.

2 – Met korte films kun je experimenteren. Dit geldt zowel voor de maker als voor de kijker. De maker zit niet vast aan een heel verhaal dat verteld hoeft te worden. Dat geeft veel meer vrijheid om te spelen met het medium film en om visuele puns te laten zien. De kijker hoeft zich niet te committeren aan een lange film. In het ergste geval moet je een paar minuten wachten op iets dat je leuker of beter vindt.

3 – Bijna alle filmmakers beginnen met korte films. U kunt later zeggen dat u bij de eerste film van de volgende Scorsese was. Er zijn veel filmmakers aanwezig op het festival, dus met een beetje geluk kunt u later ook zeggen dat u nog gesproken heeft met de nieuwe Scorsese. Of haar/hem een vraag hebt gesteld.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

4 – U kunt veel films ook wel online vinden, maar niets is uiteindelijk beter dan geconcentreerd kijken naar een groot doek, zonder sociale media die afleiden. Ook kijk je anders als er een context is voor de films. Sommige films versterken elkaar of becommentarieren elkaar. Het geheel is vaak meer dan de som der delen.

5 – Vandaag is uw laatste kans. Het reguliere kortfilm programma eindigt vandaag, hoewel er zaterdag nog 2 marathonsessies zijn. Er is een prachtig treinstation in Rotterdam, dus laat de afstand u niet weerhouden.

Foto bovenaan:
Scroll naar top