Meteen naar de inhoud

Karl Ove Knausgard opent Writers Unlimited met sterk beroep op individualisme #wu15

“Iedereen die schrijft zal vroeg of laat tegen een muur aanlopen, een grens van wat niet kan, mag en moet worden geschreven. En vrijwel iedereen zal op dat moment terugschrikken en ervan afzien om het te schrijven. Want die muur staat er om ons te beschermen tegen wat we niet willen.”

Karl Ove Knausgård, door sommigen al vergeleken met Marcel Proust, opende de 20ste editie van Writers Unlimited in stijl. Het Haagse festival, inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar begin van het litereraire jaar, heeft het immers altijd opgenomen voor de schrijvers in omstandigheden waar de vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is.

Was het festival in eerdere edities nog wel eens erg positief over de mogelijkheden van de samenleving om de banvloek van de macht te doorbreken, op deze editie overheersten somberheid en woede de opening. John Ralston Saul, de voorzitter van PEN International, was er duidelijk over. Nog steeds zitten rond de 900 schrijvers en journalisten ergens in een gevangenis en worden per jaar 200 journalisten vermoord. Meestal door overheden. En de laatste tijd gaat het steeds meer om onbekende journalisten. Journalisten die geen steun hebben van grote nieuworganisaties, individuele bloggers, zoals Raif Badawi in Saudi-Arabië, die de komende 20 weken langzaam zal worden vermoord door het regime, met 50 stokslagen per dag, tot hij er duizend heeft gekregen. Omdat hij iets over democratie schreef.

PEN heeft stevige kritiek geuit op de mars van de regeringsleiders in Parijs, na de moordpartij bij Charlie Hebdo. “Censoren marcheren voor Vrijheid van Meningsuiting”, verklaarde de belangenorganisatie van schrijvers en journalisten: imnmers liepen er politieke leiders mee die in hun eigen land het recht op vrije meningsuiting met voeten treden.

“Trap niet in de val van de gedachte dat die 12 journalisten in Parijs zijn vemoord uit naam van de islam. Veel mensen willen dolgraag dat we dat denken, en die hebben de oorlog verklaard aan de extremistische Islam. Denk goed na. We verklaarden ooit de oorlog aan de georganiseerde misdaad, en dat leidde ertoe dat de georganiseerde misdaad nu de banken in bezit heeft. Toen verklaarden we oorlog aan de drugs, en dat liep uit op een komedie. Toen verklaarden we de oorlog aan de terreur, en dat heeft alleen maar meer terreur opgeleverd.”

PEN is er duidelijk over: “Een oorlogsverklaring betekent alleen maar een enorme beperking van de vrijheid, privacy en meningsvrijheid in het westen zelf, niet opgelegd door de terroristen, maar door de regeringen.”

Tot slot was er David van Reybrouck met een paar prachtige gedichten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands