Meteen naar de inhoud

Arnhem steekt miljoenen in stenen en trekt daar meteen de handen vanaf

Het Gelders Orkest krijgt een nieuwe grote zaal. Vragen over exploitatie werden gisteravond in de Arnhemse gemeenteraad achteloos terzijde geschoven. En dus is bouwend Nederland blij. Bovendien realiseert Arnhem een half miljoen bezuiniging per jaar op de cultuurbegroting, door die nieuwe nog te bouwen zaal meteen te verzelfstandigen. Weer een hoofdpijndossier afgesloten. Totdat er enorme begrotingstekorten bij de zelfstandige zalen ontstaan natuurlijk, maar dat is een probleem voor toekomstige bestuurders.

Waar wij al schreven dat die nieuwe zaal er zou komen bleek de Arnhemse gemeenteraad weerbarstiger. Verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink (SP) lag halverwege mei enorm onder vuur en kon ondanks veler verzoek geen exploitatiecijfers overleggen. En dus ging iedereen in de herkansing.

Met betere cijfers kwam Elfrink nog altijd niet. Wel met rookgordijnen en vooral veel dreigementen:

“Wij investeren niet zoveel, dat doet het Rijk. Maar willen wij al dat gratis geld van het Rijk in Arnhem houden, dan moeten we de Rijksgesubsidieerde instellingen de mogelijkheden bieden. Die nieuwe zaal is nodig om hun opdracht uit te voeren. Het Gelders Orkest heeft aangetoond dat ze de nieuwe zaal nodig heeft om zo kunnen groeien. We hebben het over de toekomst van cultureel Arnhem. Als wij die nieuwe zaal niet bouwen, dan maken we cultureel heel veel kapot, dan krijgen we niks meer van Rijk en provincie.”

Stem dan nog maar eens tegen. En dus zwichtte Arnhem in grote meerderheid voor de rammelende retoriek van de wethouder en besloot te investeren in stenen.

Verbazingwekkend? Was het maar waar. Het is al te herkenbaar.

Wel ronduit schokkend is dat diezelfde stenen vervolgens, zonder noemenswaardige inbreng van welke partij dan ook, meteen verzelfstandigd werden. Want zo kan een bezuiniging van een half miljoen per jaar gerealiseerd worden. Een snelle omrekening leert dat Arnhem ruim 25 jaar subsidie in een simpele pennenstreek in louter stenen heeft gegooid.

Wordt vervolgd, want de gemeenteraad van Arnhem staat niet alleen…

Henri Drost

Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands