Het Gelders Orkest krijgt een nieuwe grote zaal. Vragen over exploitatie werden gisteravond in de Arnhemse gemeenteraad achteloos terzijde geschoven. En dus is bouwend Nederland blij. Bovendien realiseert Arnhem een half miljoen bezuiniging per jaar op de cultuurbegroting, door die nieuwe nog te bouwen zaal meteen te verzelfstandigen. Weer een hoofdpijndossier afgesloten. Totdat er enorme begrotingstekorten bij de zelfstandige zalen ontstaan natuurlijk, maar dat is een probleem voor toekomstige bestuurders.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Waar wij al schreven dat die nieuwe zaal er zou komen bleek de Arnhemse gemeenteraad weerbarstiger. Verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink (SP) lag halverwege mei enorm onder vuur en kon ondanks veler verzoek geen exploitatiecijfers overleggen. En dus ging iedereen in de herkansing.

Met betere cijfers kwam Elfrink nog altijd niet. Wel met rookgordijnen en vooral veel dreigementen:

“Wij investeren niet zoveel, dat doet het Rijk. Maar willen wij al dat gratis geld van het Rijk in Arnhem houden, dan moeten we de Rijksgesubsidieerde instellingen de mogelijkheden bieden. Die nieuwe zaal is nodig om hun opdracht uit te voeren. Het Gelders Orkest heeft aangetoond dat ze de nieuwe zaal nodig heeft om zo kunnen groeien. We hebben het over de toekomst van cultureel Arnhem. Als wij die nieuwe zaal niet bouwen, dan maken we cultureel heel veel kapot, dan krijgen we niks meer van Rijk en provincie.”

Stem dan nog maar eens tegen. En dus zwichtte Arnhem in grote meerderheid voor de rammelende retoriek van de wethouder en besloot te investeren in stenen.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Verbazingwekkend? Was het maar waar. Het is al te herkenbaar.

Wel ronduit schokkend is dat diezelfde stenen vervolgens, zonder noemenswaardige inbreng van welke partij dan ook, meteen verzelfstandigd werden. Want zo kan een bezuiniging van een half miljoen per jaar gerealiseerd worden. Een snelle omrekening leert dat Arnhem ruim 25 jaar subsidie in een simpele pennenstreek in louter stenen heeft gegooid.

Wordt vervolgd, want de gemeenteraad van Arnhem staat niet alleen…

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Foto bovenaan:
Scroll naar top