Meteen naar de inhoud

De 5 voorstellingen die je zeker moet zien op @noorderzonnl

Groningen, dat stukje Nederland waar de aarde beweegt. Ik kan het weten, met familie in epicentrum Loppersum. Maar er gaat niets boven Groningen, zeker niet tijdens Noorderzon, het festival dat tien dagen lang theater, muziek, literatuur en nog veel meer combineert. Hierbij onze vijf aanraders. Heb je zelf nog andere tips? Meld ze in de comments!

Employee of the Year, 600 Highwaymen

Employee of the year 2014 600 HIGHWAYMEN

Amateurs de hoofdrollen laten spelen in professionele producties een slecht idee? Daar denken Abigail Browde en Michael Silverstone heel anders over. Als 600 Highwaymen maken zij vanuit New York snel faam met hun onorthodoxe werkwijze. Vorig jaar maakten ze al veel indruk met vijftig ‘gewone’ Groningers in The Record. Employee of the Year gaat nog een stap verder. Vijf meisjes van pakweg elf jaar spelen samen een langzaam ouder wordende vrouw die terugkijkt op een turbulent leven.

La Imaginación del Futuro, Teatro La Re-Sentida

N2

What if-voorstelling uit Chili. We weten allemaal dat generaal Pinochet in 1973 president Allende afzette, waarop een jarenlang gruwelregime volgde. Maar wat als een groep politici de coup had kunnen voorkomen, om Allende aan de macht te houden? Hoe zou Chili er nu dan uit hebben gezien? Was alles veel beter geworden of misschien toch niet helemaal?

Extension, Cirque Inextremiste

N3

Stel kinderen bloot aan zand en ze gaan graven. En eigenlijk houden we daar nooit meer mee op. In de tuin om te planten; op een willekeurig stuk grond om huizen te bouwen, leidingen aan te leggen. Als wij eenmaal volwassen zijn, nemen gereedschap en machines het over van onze handen. Maar de fascinatie voor graafmachines blijft. Dat je nog veel meer met vervaarlijke machines kunt, toont het Franse circusgezelschap Cirque Inextremiste in een voorstelling die je voor altijd anders naar een bouwplaats zal laten kijken.

An Elegy to the Medium of Film, Lundahl & Seitl

Het gefilmde beeld is overal en altijd. Televisie is achterhaald, de bioscoop redt het dankzij laserprojectie en 3D, verder regeren tablet en smartphone. Maar zou onze verbeelding op dezelfde manier werken als het medium film niet zou bestaan? Die vraag is het uitgangspunt voor de ‘filmische theaterinstallatie’ van Christer Lundahl en Martina Seitl, waarin de toeschouwer zelf de filmprojector wordt.

Sneeuw, Lod Muziektheater/Silbersee

N0

Een voorstelling voor de allerkleinsten zonder woorden, maar met veel dans en muziek. Gebaseerd op het Russische sprookje over het sneeuwmeisje dat niet tegen warmte kan, schept de Vlaamse theatermaker Inne Goris samen met de muzikanten van Silbersee een wondere wereld vol verrassingen. En veel, heel veel, sneeuwvlokken.

Henri Drost

Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands