Nieuw werk van Rob Scholte: Oud kindergeld als hoge kunst

Je blijft er dus gewoon naar kijken. Zoals naar een televisie in een etalage of op een toneel, die altijd je aandacht trekt. Maar dit is geen televisie. Dit zijn knikkers. Jaap Roell Raakte erdoor gefascineerd. De kunstjournalist en galeriehouder heeft vier werken van Rob Scholte hangen en kan er geen genoeg van krijgen. En wij eerlijk gezegd ook niet.

 

Wat het geheim is? Jaap legt het uit. Natuurlijk, knikkers zijn voor wie tot de jaren tachtig jong was onlosmakelijk verbonden met de eerste sociale contacten, het eerste ‘geld’, de eerste onderhandelingen, en de eerste belazerijtjes, omdat iemand een honderdteller voor een duizendteller verkocht. Dat maakt het leuk voor ouderen. Voor wie knikkers vooral glazen bollen vindt is dit werk van Rob Scholte vooral zinsbegoochelend.

Technisch ook nog nog eens heel ingewikkeld. Maar dat doet er eigenlijk niet toe. Ze zijn gewoon heel bijzonder om naar te kijken. En er zit geen verdere gedachte achter, vindt Scholte zelf: “Wat dit is? Knikkers.”

Nog een week te zien in Kunstruimte Kuub in Utrecht.

Foto bovenaan: