Movies that Matter zie je niet alleen in maart op het festival. Het door Amnesty International georganiseerde filmevenement trekt dit najaar ook met een aantal films langs verschillende filmhuizen in Nederland.

De aftrap vindt plaats in oktober met de vertoning van de documentaire We come as friends van Hubert Sauper. In zijn eerdere film Darwin’s nightmare toonde deze bekroonde Oostenrijkse regisseur de bijna apocalyptische gevolgen van mondialisering op het Afrikaanse continent. In We come as friends vliegt hij in een zelfgebouwd vliegtuig door Zuid-Soedan op zoek naar de sporen die het moderne kolonialisme achterlaat in het landschap. Schrijnend is daarbij de botsing tussen op geld beluste buitenlandse investeerders en het door oorlogen geteisterde land.


Sauper bewijst met zijn nieuwe film dat hij nog steeds als een kritische chroniqueur geldt die de pijnlijke en afhankelijke banden tussen de derde wereld en het westen confronterend in beeld brengt. De vertoning op 4 oktober in Den Haag zal worden ingeleid door Soedan-kenner Egbert Wesselink. Hij zal het hebben over zijn ervaringen in het land en de manier waarop multinationals omgaan met de rechten van de lokale bevolking.

Tijdens het najaarsprogramma worden ook twee fictiefilms vertoond. I am Nojoom van Khadija Al-Salami behandelt het lot van een achtjarige meisje dat wordt uitgehuwelijkt aan een man van dertig. De duistere, maar scherpe satire The President van Mohsen Makhmalbaf geeft een surrealistisch beeld van een dictator en zijn disfunctionele gezin.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Een aanrader is nog de documentaire Drone. Die film geeft een schokkend inkijkje in het gebruik van drones door de VS. Regisseur Tonje Hessen Schei verrast vooral door de beelden van Amerikaanse militairen die jongeren rekruteren op computerspelletjeswedstrijden. Voor het Amerikaanse leger lijken de jonge gamers de ideale bestuurders voor de onbemande luchtvaartuigen.

https://youtu.be/i43vSC-dTC0

Dat de werkelijkheid niet zo kunstmatig is als een game, blijkt uit de interviews met voormalige drone-piloten. Ze hebben het over de onwerkelijke sensatie om mensen van een afstand op te blazen en de kille manier waarop superieuren omgaan met collateral damage. De documentaire roept terecht vragen op over de toekomst van oorlogsvoering. Vragen die actueler zijn dan ooit omdat de nu ook door landen als en op toenemende schaal wordt ingezet.

Kijk voor meer info over het programma op www.moviesthatmatter.nl

Foto bovenaan:
Scroll naar top