Meteen naar de inhoud

European Film Academy vraagt regisseur Nikita Mikhalkov te pleiten voor de gevangen Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov

Even ter herinnering: vandaag dient in Moskou het hoger beroep tegen de veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf van de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. Deze werd vorig jaar mei gearresteerd door de Russische Veiligheidsdienst, nadat hij zich had uitgesproken tegen de annexatie van de Krim door Rusland en actief betrokken was bij de pro-Westerse protestbeweging. Hoewel de belangrijkste getuige zijn verklaring introk omdat deze onder dwang tot stand was gekomen ging het proces, waarbij Sentsov werd beschuldigd van ‘voorbereiding van terroristisch activiteiten’ gewoon door.

De veroordeling veroorzaakte een internationale storm van protest, ook vanuit Rusland zelf. Amnesty International noemde het een ‘oneerlijk proces door een militaire rechtbank’. Sentsov en zijn advocaat hebben verklaard dat zogenaamde bekentenissen door ernstige mishandeling werden afgedwongen.

In een nieuwe protestbrief richt de European Film Academy (EFA) zich nu tot de vooraanstaande regisseur Nikita Mikhalkov in zijn functie als voorzitter van de Russische filmmakersbond. De ondertekenaars, waaronder Wim Wenders en Andrzej Wajda, vragen hem zijn stem te laten horen en zich aan te sluiten bij het protest tegen de veroordeling die volgens de brief indruist tegen mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Mikhalkov, die bekend staat als aanhanger van president Poetin, had zich vorig jaar tijdens de slotceremonie van het filmfestival Moskou uitgesproken voor vrijlating van Sentsov.

Een recent artikel op de website van filmvakblad Screen International signaleert speculaties over een mogelijke ruil van Sentsov tegen Russische gevangenen in Oekraïne. Een betrokken advocaat schat de kansen daarop echter niet heel hoog in.

Oleg Sentsov was in 2012 aanwezig op het Rotterdams Filmfestival met zijn film Gamer.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen