Even ter herinnering: vandaag dient in Moskou het hoger beroep tegen de veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf van de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. Deze werd vorig jaar mei gearresteerd door de Russische Veiligheidsdienst, nadat hij zich had uitgesproken tegen de annexatie van de Krim door en actief betrokken was bij de pro-Westerse protestbeweging. Hoewel de belangrijkste getuige zijn verklaring introk omdat deze onder dwang tot stand was gekomen ging het proces, waarbij Sentsov werd beschuldigd van ‘voorbereiding van terroristisch activiteiten’ gewoon door.

De veroordeling veroorzaakte een internationale storm van protest, ook vanuit Rusland zelf. Amnesty International noemde het een ‘oneerlijk proces door een militaire rechtbank’. Sentsov en zijn advocaat hebben verklaard dat zogenaamde bekentenissen door ernstige mishandeling werden afgedwongen.

In een nieuwe protestbrief richt de European Academy (EFA) zich nu tot de vooraanstaande regisseur Nikita Mikhalkov in zijn functie als voorzitter van de Russische filmmakersbond. De ondertekenaars, waaronder Wim Wenders en Andrzej Wajda, vragen hem zijn stem te laten horen en zich aan te sluiten bij het protest tegen de veroordeling die volgens de brief indruist tegen en vrijheid van meningsuiting. Mikhalkov, die bekend staat als aanhanger van president , had zich vorig jaar tijdens de slotceremonie van het Moskou uitgesproken voor vrijlating van Sentsov.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Een recent artikel op de website van filmvakblad Screen International signaleert speculaties over een mogelijke ruil van Sentsov tegen Russische gevangenen in Oekraïne. Een betrokken advocaat schat de kansen daarop echter niet heel hoog in.

Oleg Sentsov was in 2012 aanwezig op het Rotterdams Filmfestival met zijn film Gamer.

Foto bovenaan:
IFFR 2012, International Film Festival Rotterdam, Oleg Sentsov, Photo by Nichon Glerum
Scroll naar top