In de historische Doelenzaal in , thuishaven van , komen appartementen. Wie er nu zit moet weg.

Doelenzaal verkocht

De gebruikers van de Doelenzaal kunnen allemaal vertrekken: Internationaal Danstheater, Omscholingsfonds Dansers, Dancing on the Edge, Musicians without Borders en Windmill . Want de nieuwe eigenaar van het gebouw wil dat er appartementen komen.

De Doelenzaal, een ontwerp van architecten Beirer en Bekkers die elkaar kenden van hun werk bij het , deed oorspronkelijk dienst als kantoorruimte voor de Maatschappij voor den Werkenden Stand. Die gaf opdracht tot de bouw in 1883. Al gauw bleek dat de lasten te hoog waren en werd de zaal verhuurd aan diverse toneel- en muziekverenigingen. Toen de Maatschappij voor den Werkenden Stand  de Doelenzaal in 1953 verkocht, ging het bergafwaarts. Het pand werd gekraakt en huisvestte op een gegeven moment zelfs duizend dakloze heroïneverslaafden.

Maar in 1984 ontstond er iets moois. Voor het symbolische bedrag van 1 gulden kon het Folkloristisch Danstheater (nu Internationaal Danstheater) de Doelenzaal van de gemeente kopen. Tegenvoorwaarde was dat het gezelschap geen subsidie bij de Gemeente Amsterdam zou aanvragen. De hoge kosten voor de grootscheepse verbouwing werden gedeeld met Hoofdstad Operette. Het prachtige oude pand aan de Kloveniersburgwal 87-89 bood jarenlang onderdak aan Internationaal Danstheater en aan talrijke amateur- en professionele dans- en toneelgezelschappen als Paloina, Toetssteen, Amsterdam Musical, Musicaltheater De Brug, De Nieuw Amsterdam, evenals aan festivals als het ITs Festival, IDFA en het Amsterdam Light Festival.

Tot 15 juni aanstaande.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Het pand is nu verkocht en er komen appartementen. De huidige gebruikers van het pand zoeken elders onderdak. Dancing on the Edge viert vandaag toevallig een housewarming party in de nieuwe locatie aan de Lindengracht 93 in Amsterdam, een dependance van de Theaterschool. Omscholing Dansers Nederland, dat dit jaar 30 jaar bestaat, gaat naar de Bethaniëndwarsstraat. Ooit gevestigd in het fraaie kantoorpand aan de Herengracht van Theater Instituut , is dit fonds ook al enkele keren verhuisd.

Zondag 29 mei a.s. is de laatste voorstelling van het Internationaal Danstheater in de Doelenzaal te zien. Dan kun je met weemoed terugblikken met de voorstelling Danzón, een Cubaans feest met drankjes en aansluitend een danssalon.

Waar Internationaal Danstheater naartoe gaat is nog niet bekendgemaakt.

Foto bovenaan:
Scroll naar top