Meteen naar de inhoud

In memoriam-tentoonstellingen Martyn Last

Afgelopen zaterdag, 2 april bezocht ik de opening van vier tentoonstellingen in Amsterdam met werk van Martyn Last, die in september 2015 plotseling overleed. Hij was nog maar 54 jaar. De samenstellers Jeroen Werner en Henk Wijnen (i.s.m. de galeries) hebben een indrukwekkende hommage gebracht aan hun overleden vriend en kunstbroeder. Het is een belevenis om zoveel werk van Last bij elkaar te zien.

India (1993, te zien bij galerie ARTTRA)

India (1993, te zien bij galerie ARTTRA)

De werken in reliëf in galerie ARTTRA beleefde ik als poëtische, moderne hiërogliefen. Bij Suzanne Biederberg Gallery zag ik de rijk behangen installatie Storyboard of a Bank Director; assemblagekunst in de traditie van Daniel Spoerri (1930). Martyn Last maakte dit werk tijdens een tumultueuze periode in zijn leven. De hiërogliefen en de installatie zijn twee totaal andersoortige werken, maar beide supersterk.

20160402_145757

Storyboard of a Bank Director (2011, gezien in Suzanne Biederberg Gallery)

In elke galerie ervoer ik weer een andere kant van Lasts fantasierijk universum. Je ziet telkens andere materialen (steen, brons, hout, papier) en volstrekt andere vormen (sculpturen, preegwerken (werken in reliëf), collages, installaties, foto’s). Last concentreerde zich op de talige kant van het universum, een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse Nul-beweging en de Franse Nieuwe Realisten.

Last stond sensitief in het leven en reageerde sterk op de buitenwereld in het algemeen, en op persoonlijke ervaringen in het bijzonder. In die lijn was hij in zijn werk altijd bezig met het schikken en herschikken van de werkelijkheid. Hij putte uit een groot register en beschikte over een palet aan tegenstrijdige ingrediënten: klassiek versus eigentijds, persoonlijk versus universeel, zwartgallig versus lichtvoetig en humoristisch. Bovendien is zijn kunst vaak speels en overrompelend.

Single Me (2010 IJsland, nieuwste catalogus Martyn Last bij Boekie Woekie

Single Me (2010 IJsland, in nieuwste catalogus Martyn Last bij Boekie Woekie)

Ga kijken. Praat en schrijf erover. Vertel het verder. En koop bij Boekie Woekie zijn nieuwste catalogus. De tentoonstellingen zijn nog tot eind april te zien. Alleen in sociëteit De Kring kan het publiek nog t/m 11 mei terecht. (zie:www.martynlast.nl)

Wie nog meer werk van Martyn Last wil zien, moet volgend jaar naar England & Co Gallery, zijn galerie in Londen.

Loes Gompes