De videoclip trok ooit beroemde regisseurs naar muziek en andersom bleken videoclipregisseurs later ook grote filmmakers. Maar ondanks youtube en vimeo, heeft de videoclip het laatste decennium aan impact en belang verloren. Verwonderlijk is dat niet, want waar eens MTV bepaalde welke (muziek)beelden we te zien kregen, bepalen we dat nu zelf. MTV zendt alleen nog maar op themakanalen muziek uit.

Sommigen zeggen dat Dylan en filmmaker D.A. Pennebaker de videoclip uitvonden, lang voor Bohemian Rhapsody van Queen.

Natuurlijk grijpen hedendaagse artiesten het verminderde belang van een gelikte clip ook aan om er juist wel een te maken, zie Taylor Swift. Anderen kiezen ervoor de clip als kunstvorm te blijven gebruiken, zoals David Bowie. Maar het kan ook simpeler en moderner. Dat tonen beiden in hun daags na elkaar verschenen nieuwe video’s.

Op 20 mei verschijnt het nieuwe album van Bob Dylan. Wederom met louter covers van nummers die vooral bekend werden in de uitvoering van Frank Sinatra. Een directe opvolger van Shadows in the night dus. De eerste clip ter promotie van het nieuwe album? Een ‘vinyl video’.  Wat we zien? Een plaat die draait. Niks meer, niks minder. Op youtube zijn er duizenden van te vinden, maar nog niet eerder lanceerde een wereldberoemde zanger er zelf zijn nieuwe album mee.

De bedenkers spelen zo slim in op de recente vinylhype én het nostalgische karakter van Dylans nieuwste album Fallen Angels.

En Bowie? Jonathan Barnbrook kwam met “a very simple little video that I wanted to be ultimately positive… I saw it as a celebration of David.”

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Voor beide geldt: missie geslaagd.

Vorig artikelGarant staan: de nieuwe manier van subsidie geven.
Volgend artikelIn memoriam-tentoonstellingen Martyn Last
Henri Drost
Henri Drost (1970) studeerde Nederlands en Amerikanistiek in Utrecht. Verkocht jaren cd’s en boeken, daarna communicatieadviseur. Schrijft/schreef voor o.a. GPD bladen, Metro, LOS!, De Roskam, 8weekly, Mania, hetiskoers en Cultureel Persbureau/De Dodo over van alles, maar als het even kan over muziek(theater) en sport. Andere specialismen: cijfertjes, de Verenigde Staten en gezondheidszorg. Luistert naar Waits en Webern, Wagner en Dylan en zo’n beetje alles daartussen.