Vorig jaar dé hit van het Stadsfestival Zwolle, dit jaar opnieuw te zien bij NJO Muziekzomer: de opera Ik vertrek van Lucas Wiegerink.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De NJO Muziekzomer trapt vandaag, 4 augustus zijn nieuwe editie af met de publiek toegankelijke generale repetitie van The Mother of Black-Winged Dreams van Hanna Kulenty. Over deze opera, waarin hoofdpersoon Clara wordt belaagd door innerlijke demonen, schreef ik hier afgelopen week al. Het betreft een co-productie met de Dutch National Opera Academy, die jonge zangers en musici de kans biedt podiumervaring op te doen in een professionele setting.

De organisatie zocht daarnaast samenwerking met Kameroperahuis Zwolle, o.a. voor de ‘kermisopera’ Paard, Brandweerwagen & Kikker, een familievoorstelling die op drie verschillende locaties wordt uitgevoerd. Het stuk speelt zich af rond een aftandse draaimolen, waarvan de uitbaatster de kosten van het onderhoud niet langer kan ophoesten. Daarnaast wordt de opera Ik vertrek van Lucas Wiegerink hernomen, die hij vorig jaar componeerde in opdracht van het Kameroperahuis en de Nederlandse Reisopera.

Op zoek naar leegte en rust

De hoofdpersonen uit Ik Vertrek vluchten weg uit de wereld, op zoek naar de eenvoud van het leven zoals dat ooit bedoeld was: ultieme leegte en rust. Weg van de almaar knipperende smartphone, terug naar een wereld zonder ideeën over hoe het zou moeten zijn en vooral: wie zij zouden moeten zijn. Op een onbewoond eiland trachten zij één te worden met de omgeving, met elkaar én met zichzelf. Of dat gaat lukken, is de vraag.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Lucas Wiegerink componeerde Ik vertrek in opdracht van het Kameroperahuis Zwolle en de Nederlandse Reisopera. De productie beleefde in 2015 zijn première tijdens het Stadsfestival Zwolle en wordt zondag 14 en maandag 15 augustus opnieuw uitgevoerd in openluchttheater Pinkenberg in Velp.

‘We garanderen dat u niet uitgepraat raakt over deze uitvoering in het intieme openluchttheater omringd door het bos!’, ronkt de brochure. Na afloop is er een borrel, verlicht – en verwarmd – door vuurkorven.

Vorig jaar sprak ik Lucas Wiegerink over zijn opera voor Cultuurpers. Toen moest ik de voorstelling helaas missen, maar dit keer zit ik met mijn neus vooraan. Nu maar bidden dat het droog blijft…

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.
Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scroll naar top