Meteen naar de inhoud

Kameropera ‘Ik vertrek’: weg van de smartphone

Vorig jaar dé hit van het Stadsfestival Zwolle, dit jaar opnieuw te zien bij NJO Muziekzomer: de opera Ik vertrek van Lucas Wiegerink.

De NJO Muziekzomer trapt vandaag, 4 augustus zijn nieuwe editie af met de publiek toegankelijke generale repetitie van The Mother of Black-Winged Dreams van Hanna Kulenty. Over deze opera, waarin hoofdpersoon Clara wordt belaagd door innerlijke demonen, schreef ik hier afgelopen week al. Het betreft een co-productie met de Dutch National Opera Academy, die jonge zangers en musici de kans biedt podiumervaring op te doen in een professionele setting.

De organisatie zocht daarnaast samenwerking met Kameroperahuis Zwolle, o.a. voor de ‘kermisopera’ Paard, Brandweerwagen & Kikker, een familievoorstelling die op drie verschillende locaties wordt uitgevoerd. Het stuk speelt zich af rond een aftandse draaimolen, waarvan de uitbaatster de kosten van het onderhoud niet langer kan ophoesten. Daarnaast wordt de opera Ik vertrek van Lucas Wiegerink hernomen, die hij vorig jaar componeerde in opdracht van het Kameroperahuis en de Nederlandse Reisopera.

Op zoek naar leegte en rust

De hoofdpersonen uit Ik Vertrek vluchten weg uit de wereld, op zoek naar de eenvoud van het leven zoals dat ooit bedoeld was: ultieme leegte en rust. Weg van de almaar knipperende smartphone, terug naar een wereld zonder ideeën over hoe het zou moeten zijn en vooral: wie zij zouden moeten zijn. Op een onbewoond eiland trachten zij één te worden met de omgeving, met elkaar én met zichzelf. Of dat gaat lukken, is de vraag.

Lucas Wiegerink componeerde Ik vertrek in opdracht van het Kameroperahuis Zwolle en de Nederlandse Reisopera. De productie beleefde in 2015 zijn première tijdens het Stadsfestival Zwolle en wordt zondag 14 en maandag 15 augustus opnieuw uitgevoerd in openluchttheater Pinkenberg in Velp.

‘We garanderen dat u niet uitgepraat raakt over deze uitvoering in het intieme openluchttheater omringd door het bos!’, ronkt de brochure. Na afloop is er een borrel, verlicht – en verwarmd – door vuurkorven.

Vorig jaar sprak ik Lucas Wiegerink over zijn opera voor Cultuurpers. Toen moest ik de voorstelling helaas missen, maar dit keer zit ik met mijn neus vooraan. Nu maar bidden dat het droog blijft…

Thea Derks

Thea Derks studeerde Engels en Muziekwetenschap. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in hedendaagse muziek en publiceerde in 2014 de lovend ontvangen biografie 'Reinbert de Leeuw: mens of melodie'. Vier jaar voltooide zij 'Een os op het dak: moderne muziek in vogevlucht', speciaal gericht op de geïnteresseerde leek. Je koopt het hier: https://www.boekenbestellen.nl/boek/een-os-op-het-dak/9789012345675 In 2020 verscheen de 3e druk van de Reinbertbio,met 2 extra hoofdstukken die de periode 2014-2020 beschrijven. Deze verschenen ook apart als Slotakkoord.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands