September, de maand van het Nederlands Theaterfestival en het Fringe Festival vol met oude en nieuwe voorstellingen die je moet zien. Maar ook in de rest van het land gebeurt aan het begin van het nieuwe theaterseizoen erg veel. Vijf aanraders.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Toneelgroep Maastricht, Eyes wide shut (toneel)

‘De nieuwe Shakespeare’ is hij al genoemd, ik noemde hem al ‘duivelskunstenaar’. Feit is dat toneelschrijver Jibbe Willems bijkans sneller schrijft dan zijn schaduw – waarschijnlijk gaan er deze maanden weer meerdere stukken van hem in première – in een duizelingwekkende variatie aan genres. Voor Eyes wide shut bij Toneelgroep Maastricht baseerde hij zich niet alleen op de gelijknamige film van Kubrick, maar ook op de novelle van Arthur Schnitzler. Het resultaat is door artistiek leider Servé Hermens omschreven als ‘een moderne Odyssee’. speellijst

Lonneke van Leth, De Odyssee (dans/muziektheater)

Een andere moderne Odyssee strijkt deze maand neer in Hengelo. Deze grootschalige productie was eerder in Den Haag, Amsterdam en Veghel te zien, maar nu voor het eerst in een ‘regulier’ theater. Ook ditmaal zal de omvangrijke cast naast professionele zangers en dansers bestaan uit getalenteerde amateurs uit de regio. speellijst

De Nederlandse Reisopera, Ariadne auf Naxos  (opera)

Ook Strauss’ opera Ariadne auf Naxos is gebaseerd op Griekse mythologie, maar in deze opera loopt alles in het honderd als de componist in de proloog te horen krijgt dat hij zijn tragedie moet vermengen met een komedie om op tijd klaar te zijn voor het vuurwerk. Vaak als louter komedie gebracht, maar in handen van Laurence Dale een opera die veel dieper graaft én met een indrukwekkende cast. speellijst

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Toneelschap Beumer & Drost, Dick Bos (familievoorstelling 8+)

Toneelschap Beumer & Drost brengt een veel jongere legende tot leven op het podium: Dick Bos, de eerste Nederlandse stripheld. De meesterdetective die geen wapens nodig heeft, zich voortbeweegt  in snelle bolides en omringd is door bloedmooie vrouwen, krijgt te maken met een tekenaar die zich van hem wil ontdoen. Maar Dick Bos is er niet de man naar om zich zomaar te laten weggommen!  speellijst

NTJong, Mona (jeugd 12 +)

Weggommen, dat is precies wat Mona wél doet. De fouten van haar vader, de problemen van haar nieuwe moeder, haar verleden, ja, zichzelf. Het resulteerde in misschien wel de indrukwekkendste voorstelling van Theaterfestival Boulevard. Deze maand slechts tweemaal te zien in Den Haag. speellijst

Foto bovenaan:
Scroll naar top