Een prachtige voorstelling vol hilariteit, spanning en lichtheid, maar die me toch met een droevig gevoel de wereld instuurt. Het lijkt of de vier vrouwen in D3US/X\M4CHIN4 van choreograaf/regisseur Fernando Belfiore zich in het land van de oneindige mogelijkheden bevinden. Alles kunnen ze. Willen ze ook alles? Zijn ze nog zichzelf als ze alles kunnen?

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Hoe voelt het als de aarde tot in haar diepste diepten mee dreunt met elke stap die je zet? Heerlijk. Dit is almacht. Een sprookje. Een droom. Maar zijn het echt jouw voetstappen die dat gedreun veroorzaken, of die van iemand anders?

Twee krachten slepen de vrouwen mee: seksueel verlangen en de techniek die het leven zoveel gemakkelijker maakt.

Het lijkt of seks geen geheimen meer kent voor de vier personages. Alles doen ze. Seks tot in alle uithoeken. Roofdierachtig bewegen ze over het toneel, verleidelijk, superieur, hard, sadistisch, moorddadig. Ze zoeken intimiteit, nabijheid. Ze willen echt. Grenzen vervagen. Ze klimmen zelfs de tribune op, kronkelen tussen het publiek en zoenen enkele toeschouwers. Dichterbij kan het niet.

2016-09-29-deus-_118
(Foto: Paul McGee)

Toch speelt hun spel zich ver weg af. Ze maken er een glimmende en glitterende show van, met alle regels, eisen en clichés die bij een show horen. Intimiteit en echtheid worden diep weggestopt. De erotiek groeit aan tot stuitende, mensonterende scènes, die niets met wederkerigheid te maken hebben. De vrouwen blijven met angstige gezichten en verkrampte lijven achter. Prooi van het verlangen mee te doen met wat de maatschappij hen opdringt.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Stofzuigerslang

Ook met technische snufjes leveren ze zich uit. De mensheid droomt ervan de hele wereld aan haar wensen te onderwerpen. Een apparaat met wielen maakt lopen overbodig. Geruisloos glijdt een van de vrouwen over de aarde. Een boormachine kan bloemen laten draaien en een stofzuigerslang werkt ook als microfoon. Ook hier vervaagt een grens: omringd door al dat technisch gemak wordt het lichaam van vlees en bloed een machine. De vier vrouwen zijn verdwaald tussen hun eigen verlangens en de verlangens die de mensheid heeft gerealiseerd. Heftige beelden van wat seks moet zijn, uitvindingen en vondsten die het leven nog meer glans moeten geven: het is zoveel. Vind jezelf hierin nog maar eens terug.

2016-09-29-deus-_409
(Foto: Paul McGee)

Belfiore en de performers sleepten me moeiteloos mee in deze ingewikkelde en verwarrende ervaring. D3US/X\M4CHIN4 heeft een bijzonder soort lichtheid en humor, waar de grimassen van de onvrede naadloos doorheen komen kijken. Luna Eggers Matz, Rozemarijn de Neve, Maria Metsalu en Jija Sohn zijn de perfecte vertolkers van deze performance: geestig, verleidelijk, intrigerend door de overgave waarmee ze zich in hun spel werpen.

Goed om te weten

Gezien: 30 september 2016, Dansmakers Podium, Amsterdam. Aldaar nog te zien: 1 oktober

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Foto’s: Paul McGee

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
Scène uit ‘D3US/X\M4CHIN4’ van Fernando Belfiore/Dansmakers (Foto: Paul McGee)
Scroll naar top