Meteen naar de inhoud

Minister van Engelshoven bezoekt Brabantse podiumkunstensector

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven sprak vandaag op uitnodiging van Theaterfestival Boulevard met Brabantse organisaties en individuele makers over de gevolgen van COVID-19. In aanwezigheid van de cultuurwethouders van de grote steden en de nieuwe gedeputeerde Vrije Tijd, Cultuur en Sport werd de impact van het virus op de podiumkunstensector in kaart gebracht. Én er werd vooruit gekeken. “Het is belangrijk om in deze tijd, waarin onze sector klap op klap te verwerken krijgt, samen met de minister constructief over de toekomst te praten”, aldus festivaldirecteur Viktorien van Hulst. “We moeten samen die puzzel leggen. Het is goed dat niet alleen het Rijk, maar ook de provincie en gemeentes hier vandaag over meespraken en daar nu en in de toekomst verantwoordelijkheid in nemen.” 

In de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch werd over de volle breedte van de podiumkunstendisciplines gekeken naar de uitdagingen voor de sector, van opleiding en talentontwikkeling tot (inter)nationale top. Betrokkenen bespraken de impact van de corona-maatregelen op studenten, op produceren en (internationale) optredens. Ook de ontwikkelingen bij verschillende festivals en podia passeerden de revue.
Bij de aanwezige organisaties kwam het begrip ‘solidariteit’ veelvuldig naar voren. Solidariteit met en verantwoordelijkheid voor het veld, de makers en een breed publiek. Juist nu is samenwerking en inclusiviteit van belang voor de rol die cultuur speelt in de samenleving. De huidige, veelal digitale, initiatieven zijn een mooie toevoeging, maar kunnen nooit een vervanging worden van de live ontmoeting. Makers en organisaties hopen dat Brabant een voortrekkersrol in deze belangrijke functie kan behouden.

De cultuurwethouders van ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda gaven een inkijkje in zaken die in hun steden spelen. En ze deelden de vraag vanuit de makers en organisaties om op zoek te gaan naar mogelijkheden binnen de beperkingen en regelgeving. Gedeputeerde Wil van Pinxteren maakte tijdens deze middag voor het eerst zijn opwachting in zijn nieuwe functie. Hij sprak over het belang van steun voor de hele keten. “Ik ben me bewust van alle culturele ontwikkelingen die er in Brabant zijn geweest, er is heel veel hier, ik zie ongelooflijk veel passie en betrokkenheid”, zo liet hij desgevraagd weten. En hij besloot met: “Cultuur is het cement van de samenleving, en ik zie dat dat dreigt weg te vallen. De samenleving heeft cultuur juist nu keihard nodig.”

Bovenal werd besproken hoe Brabant haar innovatieve kracht en de vele samenwerkingsverbanden kan inzetten om na een periode van verplichte stilstand te bouwen aan het podiumkunstenveld van de toekomst. Minister van Engelshoven vatte na afloop samen: “Cultuur is inderdaad het cement voor de identiteit van onze samenleving, daarnaast mogen we ook de economische stimulans die ervan uitgaat niet vergeten. Het is belangrijk dat de sector niet afwacht, maar ideeën voorlegt, blijft drukken op wat er dan wél kan. Daar mag men ons bestuurders mee bestoken. Zorg dat de creativiteit ten volle wordt benut voor pilots, om experimenten aan te gaan.”

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands