Het Platform voor Freelance Musici in actie

29 juni is een belangrijke dag voor de cultuur: de Tweede Kamer gaat dan in debat over de noodsteun aan de sector. Onze boodschap aan de politiek: “300 miljoen euro noodsteun die OCW voor de cultuursector beschikbaar heeft is bij lange na niet genoeg om de sector overeind te houden. Neem de motie van PvDA, GroenLinks en SP aan!”

In de aanloop naar het debat van 29 juni zet het Platform voor Freelance Musici samen met de Creatieve Coalitie zich in voor een betere positie van de makers met een drietal acties: Survey on Stage, Ode aan de Cultuur en de Rode Loper van de Afgelaste Voorstellingen. Alle acties richten zich net op een andere component. De survey zorgt ervoor dat er voldoende gegevens zijn om een goed debat te voeren, De Ode laat ziet hoe belangrijk het publiek cultuur vindt en de rode loper maakt inzichtelijk hoeveel podiumkunst verloren is gegaan.

Survey on Stage – een onderzoek naar de verborgen pijn van zzp’ers in de podiumkunsten.

Onder de naam ‘Survey on Stage’ hebben vertegenwoordigers uit de sector een enquête opgesteld om de gevolgen van de coronacrisis voor zzp’ers binnen de podiumkunsten inzichtelijker te maken. De verhalen onder makers en uitvoerders zijn alarmerend, maar harde cijfers ontbreken.

‘De Nederlandse podiumkunsten liggen goeddeels stil en niemand weet voor hoe lang’, schrijven initiatiefnemers Marjolein Niels en Mattijs van de Woerd (beiden beroepsmusici en lid van het Platform voor Freelance Musici). De impact op dansers, acteurs, musici, makers, technici en producten, veelal werkzaam als zzp’er, is naar verwachting groot. ‘Van klassieke muziek en jazz tot urban en dance, van toneel en cabaret tot ballet en musical, de zorgen zijn hetzelfde: financiële tekorten, ontoereikende steunmaatregelen en gebrek aan perspectief.’

Met vragen als ‘Wat is mijn terugval in inkomsten sinds maart?’, ‘Tot wanneer zijn opdrachten geannuleerd?’ en ‘In hoeverre ben ik geholpen met de steunmaatregelen voor zelfstandigen?’ moet de enquête meer duidelijkheid geven over de werk- en inkomstensituatie van zzp’ers. De resultaten kunnen politici en beleidsmakers input geven voor het cultuurdebat in de Tweede Kamer op 29 juni.

De enquête is opgesteld samen met het Platform voor Freelance Musici en krijgt steun van onder meer de belangenorganisaties Kunsten ’92, de Creatieve Coalitie en de Kunstenbond/Ntb en GroenLinks. De enquete is in te vullen tot 22 juni.

Ode aan de Cultuur challenge – #Reddecultuur

De ode ‘challenge’ richt zich op een zichtbare solidariteit in de sector en een verbintenis van het publiek met kunst en cultuur. De actie moet ruchtbaarheid geven aan de kunstsector in de aanloop van het debat op 29 juni.

Op dinsdag 19 mei spraken Ali B, Gijs Scholten van Aschat, Ann Demeester, Eric van Eerdenburg en Tinkebell met Lodewijk Asscher over de impact van de maatregelen tegen het coronavirus op kunst en cultuur in Nederland. Het idee is ontstaan voor een grote landelijke kunst- en cultuurchallenge waarbij kunstenaars, musici, makers en het publiek odes geven aan elkaar.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Op zondag 21 juni was de aftrap van deze challenge. Acteurs, dansers, rondleiders, musici, kunstenaars etc zetten onder de hashtags #reddecultuur en #odeaandecultuur hun ode online en nomineren vijf vrienden om ook een ode te brengen aan een maker, instelling, acteur etc. Het Platform voor Freelance Musici en de Creatieve Coalitie verwachten dat deze challenge zich als een inktvlek verspreidt en duidelijk maakt hoeveel cultuur gewaardeerd wordt. Deze actie is een samenwerking met de PvDA.

De Rode Loper van de Afgelaste Voorstellingen

Door de Corona-Crisis zijn er honderden voorstellingen afgelast. Om in een beeld samen te vatten hoeveel cultuur we hiermee missen is de Rode Loper van de Afgelaste Voorstellingen ontstaan.Kijk hier naar een filmpje van de initiatiefnemers. Op 29 juni zullen alle 42 leden van de Creatieve Coalitie iemand afvaardigen naar het Plein in Den Haag om de rode loper uit te rollen voor alle politici die deelnemen aan het debat. Het Platform voor Freelance Musici is uiteraard ook van de partij met een afvaardiging.

De loper wordt steeds langer en langer. We hopen dat de kamerleden zich realiseren dat ze de motie van de PvDA, GroenLinks en de SP, om 700 miljoen extra aan cultuur te besteden aan moeten nemen én dat dat geld niet alleen naar de instellingen moet gaan, maar direct beschikbaar moet worden gesteld aan de hard getroffen makers in de cultuur. Want de mensen op de vloer en op het podium merken helemaal niets of weinig van de huidige maatregelen.

Met deze drie acties hoopt het Platform voor Freelance Musici op verschillende manieren aandacht te genereren voor de kunstsector en roept ze zzp’ers op om voor maandagavond de enquête in te vullen en een ieder werkzaam in de sector of cultuurliefhebber om een ode te brengen.

…………………………………

Blijf op de hoogte via de Platform voor Freelance Musici-Facebookpagina, via onze nieuwsbrief, of via onze website

www.pvfm.nl

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Culturele organisaties die lid zijn van Cultuurpers kunnen persberichten indienen, die vervolgens onverkort worden doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word lid met je organisatie!!

Foto bovenaan:
Marjolein Niels en Mattijs van de Woerd