Ga naar de inhoud

Draagvlak voor pilots sneltestsamenleving blijkt uiterst wankel

‘De taskforce is kritisch over de kosten en de gang van zaken rondom de opdracht aan Stichting Open Nederland. Hier zijn inmiddels Kamervragen over gesteld; we wachten de antwoorden van de minister daarop af.’ Het staat dus ergens onderaan de wekelijkse update van Kunsten‘92, maar het is duidelijk. Die hele pilot met sneltesten roept nogal gemengde gevoelens op.  De belangenorganisatie benadrukt dat het om een tijdelijke regeling moet gaan, en niet om een vaste oplossing, ook bij lagere risiconiveaus.

Ze zeggen het zo: ‘De inzet voor de Taskforce culturele en creatieve sector blijft: volledig opengaan zonder sneltesten en zonder voorbehouden. De sector heeft aangetoond dat bezoek aan theater, poppodium, museum, concertzaal, presentatie-instelling en monument – met minutieuze protocollen en handhaving – veilig kan plaatsvinden.

Echter, zolang openstelling vanwege de besmettingsniveaus niet kan, is bezoek met testbewijzen de enige en tijdelijke weg om weer open te gaan, bezoekers te ontvangen en het werk van kunstenaars en artiesten te tonen (en daarmee ook weer opdrachten te verlenen). Het sneltesten moet geen extra eis worden voor heropening bij lagere risiconiveaus.’

Werkgevers willen testsamenleving

Daar denkt VNO-NCW, de werkgeversorganisatie die de grote drijvende kracht is achter de huidige pilots, dus anders over. In een handout – op basis van een onderzoek in opdracht –  maakt de koepel duidelijk dat een testsamenleving het doel is, met uiteindelijk, vanaf het einde van de zomer, een vast aantal van 60 miljoen testen per maand. In de publiciteit rond de huidige pilots, is dat ook de teneur: ooit zullen de testen ingeburgerd moeten zijn en moeten de kosten door de samenleving, al dan niet door de betrokken sectoren (cultuur, evenementen) worden opgebracht.

Of dat zal lukken met het draagvlak is de vraag. In Trouw stelde Kees Klesman, van brancheorganisatie Club van Elf (Attractieparken), dat in dit weekend al is gebleken dat de pilots niet werken. Het is te ingewikkeld, zeker voor de digitaal niet zo onderlegden, en bovendien is de communicatie (we meldden het eerder) niet echt goed. De Keukenhof meldt bijvoorbeeld dat er nog geen enkel contact is geweest over het evalueren van de pilots.

Het lijkt erop of de haast waarmee de werkgevers de pilots erdoor hebben gedrukt, contraproductief werkt. Het ministerie van VWS, dat de zaak met een zak geld van bijna 1 miljard op afstand heeft gezet, kan hier niet echt blij mee zijn. Ondertussen blijft onduidelijk hoe en wanneer er weer genoten kan worden kunst en cultuur (volgens alle betrokkenen en een modelstudie uit Berlijn (Geen praktijkonderzoek) de veiligste manier van genieten in tijden van COVID).

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands