Meteen naar de inhoud

Duitsland verhoogt cultuurbudget met 7 procent. Maar loopt nog steeds achter op Nederland.

Het is natuurlijk goed nieuws: de Duitse bondscultuurminister verhoogt het budget voor Cultuur met 148 miljoen euro tot 2,3 miljard. In een tijd waarin vooral in het ‘ontwikkelde westen’ de cultuurfinanciering gestaag daalt (sinds 2010), is zo’n verhoging natuurlijk prachtig. Voor Nederlanders, die met enige regelmaat wijzen op hoe goed het met de kunsten gaat in Duitsland: per hoofd van de bevolking loopt onze oosterbuur nog steeds fors achter op ons.

Omgerekend geeft de centrale overheid in Duitsland 27 euro per hoofd van de bevolking uit aan cultuur, per jaar. In Nederland is dat bijna twee keer zoveel: 50 euro per inwoner.

Deelstaten

Nu zullen veel mensen zeggen: maar de deelstaten dan? Dat klopt, maar de totaalbedragen blijken nogal lastig te achterhalen. Feit blijft dat subsidies daar vooral naar grote stedelijke boegbeelden gaan, en dat er  buiten die steden bijna geen staatsgesteunde kunst te beleven is. Zeker is dat de opgetelde Duitse overheidssubsidie voor cultuur niet boven de 50 euro per hoofd van de bevolking gaat uitkomen.

Wat wel anders is, is de manier waarop men in Duitsland over kunst praat, en wat de redenen zijn om de cultuursubsidies te verhogen. Die zijn allemaal veel helderder en fijner dan hier, bij ons. Zo gaat er flink wat geld naar bestrijding van extreem rechts en maatregelen om de sector klimaatneutraal te maken.

Welkom

In een tijd waarin in België hele gezelschappen worden opgeheven en steeds minder vaste contracten worden verstrekt aan werkenden in de kunsten, in Friesland een bezuiniging van vele procenten dreigt op het provinciale kunstenbudget en in Engeland de fameuze Arts Council met opheffing wordt bedreigd, is de Duitse maatregel een welkome ontwikkeling.

Bron: Artnet: Germany Bumps Up Culture Spending by 7 Percent to $2.4 Billion, Citing Link Between Arts and Democracy | Artnet News

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen