Meteen naar de inhoud

House of Circus geeft startschot in drag en de gebroeders Simon en Vincent Bruyninckx openen Festival Circolo hangend aan hun tanden

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Na weer een jaar van dromen en plannenmaken, is het vandaag eindelijk zover: de 10e editie van Festival Circolo – het grootste circusfestival van Nederland – is van start! Tot en met zondag 30 oktober verandert het Tilburgse Spoorpark in een oase vol spektakel, acrobatiek en humor. 

Het openingsschot werd op 20 oktober 2022 om 20:00uur gegeven door twee circusartiesten van House of Circusdie in drag de bogen van het Cirkelgewelf in lichterlaaien zette.  Daarna werd het publiek de tent mee in genomen voor de uitverkochte openingsvoorstelling BITBYBIT van Collectif Malunés. In de voorstelling zien we twee broers blazen met enorme overtuiging nieuw leven in een klassieke circustechniek: Jaws of Steel. Ze hebben een leren bit tussen hun tanden, van het ene mondstuk naar het andere is een staalkabel gespannen als een navelstreng tussen twee bijtgrage jonge honden. Ze spelen een levensgevaarlijk spel op de grens van hun fysiek vermogen en slechts centimeters verwijderd van het publiek.

Enkele highlights van het openingsweekend

Sono Io? – Circus Ronaldo

In ‘Sono Io?’ (vertaald: Ben ik dat?) proberen Danny & Pepijn Ronaldo, vader en zoon én beiden clowns, dichter tot elkaar te komen. In deze deels autobiografische, deels gefantaseerde werkelijkheid gaan ze op zoek naar zichzelf en naar de ander. Een theatraal meesterwerk, prachtig en grappig, die de kern raakt van onze menselijkheid.

Gregarious – Compagnie Soon

Sport is heldhaftig. Sport is episch. De sportieve voorstelling Gregarious is dat allemaal niet. Twee competitieve acrobaten, gekleed in jaren ’70 Adidas-outfits, zetten de verborgen kant van sport in de schijnwerpers. Met vallen en opstaan, prikken en porren, stoeien en spelen, én een dikke portie humor, zoeken ze naar de waarheid die verscholen ligt in spelletjes. Voor de twaalfde man, het publiek, is dit een uitstekende workout voor de lachspieren.

Repro Project – Camiel Corneille

Camiel neemt je mee langs een drietal onderzoeken die ieder op hun eigen manier met dit thema dealen: PRESS, MANCHINES en EXO. Iedere performance toont een fysieke reactie op een bewegend beeld. Zo probeert hij controle te krijgen over een bewegende muur, balanceert hij op een piramide op z’n punt en toont hij lichamen op zoek naar contact en connectie. Stap in de gedachtewereld van Camiel waar circus, beeldende kunst en filosofie samensmelten tot een bijzonder geheel.

Cirkelgewelf (gratis)

Midden op het festivalterrein liggen twee halve bogen. Een fijne rustplek voor de festivalbezoekers, maar ook een speeltoestel voor circusartiesten. Om de zoveel tijd gaan de metershoge ijzeren bogen de lucht in en veranderen de ‘rustbanken’ in een soort klimtoestel. Elke dag worden er in dit circusgewelf een aantal voorstellingen gespeeld voor het toegestroomde publiek, gratis en voor niets.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands