Meteen naar de inhoud

Amsterdam Museum boekt succesvol jaar 2022

Je las hier al gratis berichten. Doe daarom nu ook mee met Cultuurpers. We hebben meer dan 400 trouwe leden. Mensen die betrokken zijn bij de kunst, erin werken, het beleid bepalen. Mensen die een onafhankelijke kijk op kunstjournalistiek waarderen. Net als jij.

Word NU lid om Cultuurpers door te laten gaan!

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het Amsterdam Museum heeft – ondanks de impact van de coronapandemie en de verhuizing naar een nieuwe tijdelijke hoofdlocatie – een succesvol jaar gehad in 2022. De tentoonstellingen en publieksprogramma’s van het museum trokken op diverse locaties veel bezoekers. De pop-up tentoonstelling van het museum bij het Nationaal Monument op de Dam werd in de periode van half juni tot eind november naar schatting zelfs door ruim twee miljoen mensen gezien.

Het Amsterdam Museum begon 2022 nog in het Burgerweeshuiscomplex en sloot daar de goedbezochte tentoonstellingen De Gouden Koets en Vrijdenkers af. Vervolgens opende het museum in maart zijn deuren op een nieuwe tijdelijke locatie aan de Amstel (gebouw Hermitage). Het Amsterdam Museum toonde daar een nieuwe vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam en diverse nieuwe tijdelijke tentoonstellingen waaronder Collecting the City, Welkom in de Noordside en De Maasdamme Collectie. Ook lanceerde het museum een nieuwe visuele identiteit en een nieuwe tijdelijke website in het kader van een grootscheepse rebranding. Deze nieuwe ontwikkelingen passen in de voorbereiding van de aanstaande renovatie van het Burgerweeshuis, waarvoor dit jaar ook een omgevingsvergunning werd afgegeven.

“Bij het Amsterdam Museum kijken we terug op een dynamisch jaar. We hebben een breed publiek weten te bereiken met de verhalen en objecten van Amsterdam en Amsterdammers. In 2023 hopen we deze lijn voort te zetten met tal van nieuwe mooie projecten op vele locaties in de stad ,” aldus Judikje Kiers, directeur Amsterdam Museum.

Gestage groei na corona

Corona heeft in 2020, 2021 en begin 2022 een zware wissel getrokken op de bezoekerscijfers van het Amsterdam Museum. Toch wist het museum herstel te realiseren met een gestage groei van het aantal bezoeken. Het Amsterdam Museum trok tijdens de 11 maanden dat het in 2022 geopend was – in het Burgerweeshuis en daarna aan de Amstel – 106.000 bezoekers. Huis Willet-Holthuysen – onderdeel van het Amsterdam Museum – trok 28.500 bezoekers. De gratis pop-up buitententoonstelling bij het Nationaal Monument op de Dam, over de geschiedenis van de Dam, werd naar schatting door ruim 2 miljoen mensen gezien. Daarnaast maakte het museum in 2022 65 publieksprogramma’s en werkte het samen met 99 scholen, waarbij 6.334 scholieren zijn verwelkomd. Ook digitaal groeide het Amsterdam Museum in 2022: de website van het museum ontving 779.297 bezoeken en de sociale media-community van het museum groeide met 18 procent ten opzichte van 2021.

Vooruitblik 2023

De tentoonstelling Collecting the City , waar het Amsterdam Museum samen met partners in de stad kleine exposities presenteert over de Bijlmervliegramp, Club RoXY en de wooncrisis in Amsterdam, is nog te zien tot en met zondag 21 mei 2023. Tot en met zondag 3 september 2023 kunnen bezoekers van het Amsterdam Museum aan de Amstel ook nog het levenswerk van Rita Maasdamme (1944-2016) bekijken. In De Maasdamme Collectie verbeelden handgemaakte stoffen poppen in scènes de koloniale geschiedenis en het dagelijkse leven in Suriname, Curaçao en Aruba.

vanaf 17 februari: Continue This Thread

Vanaf donderdag 17 februari tot en met zondag 3 september 2023 toont het Amsterdam Museum in samenwerking met modeontwerpers Tess van Zalinge en Karim Adduchi de tentoonstelling Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge. Een tentoonstelling over de kracht van handwerken in ruim honderd textielobjecten. Als makers met innovatieve perspectieven op het gebied van eeuwenoude handwerktechnieken tonen Van Zalinge en Adduchi bezoekers hoe zij handwerktechnieken gebruiken. De tentoonstelling verbindt (historische) objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum met intrigerende creaties van Adduchi en Van Zalinge.

vanaf 23 juni: Derde editie Collecting the City

Tot 2025 is Collecting the City dé plek waar het Amsterdam Museum de stad van nu ‘verzamelt’ en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In die periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam. In de derde tentoonstelling van Collecting the City, die opent op vrijdag 23 juni 2023, worden samen met partners de volgende thema’s uitgelicht: Kruiden van Nieuw-West, Indische winkels, Gay Games, Ongekend Zeedijk en het vaste onderdeel Museum om de Hoek. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 28 januari 2024.

vanaf 7 oktober: Refresh Amsterdam

Refresh Amsterdam is een tweejaarlijks initiatief van het Amsterdam Museum waarbij hedendaagse makers met een artistieke praktijk hun visie geven op grootstedelijke thema’s in relatie tot Amsterdam. Het thema van de tweede editie van Refresh Amsterdam is ‘War & Conflict’.

In mei en juni 2022 heeft het Amsterdam Museum makers opgeroepen om een voorstel in te dienen voor een werk over de impact van oorlog en conflict in de wereld op de stad van nu. Vele makers met uiteenlopende disciplines hebben een voorstel ingediend. Uit de inzendingen zijn door een jury 20 bekende en minder bekende makers geselecteerd. Van Susanne Khalil Yusef tot Gert Jan Kocken, Dina Danish, Victor Sonna, Luan Buleshkaj en Vika Mitrichenk. Hun werk wordt onderdeel van Refresh Amsterdam.
Deze editie van de tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met onder meer kunstcollectief We Sell Reality, AGA LAB, de Appel, CBK Zuidoost, Framer Framed, De Kleine Komedie, Melkweg Expo, OSCAM, Pakhuis de Zwijger, Podium Mozaïek, Rijksakademie, ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, The Black Archives, Tolhuistuin en W139. De tentoonstelling Refresh Amsterdam is te zien vanaf zaterdag 7 oktober 2023 tot en met zondag 25 februari 2024

Huis Willet-Holthuysen

Het Amsterdam Museum geeft hedendaagse makers die werk maken over actuele maatschappelijke thematiek ruimte in Huis Willet-Holthuysen en voegt zo een hedendaagse blik toe aan het historische grachtenpand. Na de solotentoonstelling van Maaike Schoorel (tot en met 8 januari 2023) opent op woensdag 31 mei 2023 een tentoonstelling van Anohni op de bovenste etage van Huis Willet-Holthuysen. Anohni is vooral bekend door haar muziek (Anthony & the Johnsons) maar werkt daarnaast ook als beeldend kunstenaar en activist, en is aankomend jaar associate artist voor het Holland Festival. Vanaf november 2023 wordt het stokje overgenomen door aan andere hedendaagse maker.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands