Meteen naar de inhoud

Waar vind je troost en veiligheid in een wankele wereld? Bestsellerauteur Paolo Giordano zoekt naar een Tasmanië

Waar houd je je aan vast als niet alleen de wereld wankelt, maar ook je eigen leven? Waar vind je dan nog een veilige plek, een toekomst? Daarover gaat Tasmanië, het nieuwe boek van Paolo Giordano.

Crisis

Giordano door Marc Brester-aquattromani.nl

Wat was er eerst: de zorgen om klimaatverandering en andere wereldcrises, of de crisis in zijn eigen leven? De ik-verteller in Tasmanië, een schrijver en natuurkundige met de naam Paolo, was al sterk geïnteresseerd in de klimaatkwestie. Maar, zo beseft hij, misschien was zijn bezoek aan de Klimaatconferentie in Parijs van 2015 ook wel een ontsnappingsmanoeuvre: de aandacht richten op iets nog urgenters, iets nog dreigenders, in een poging het persoonlijke lijden te verzachten.

Niet dat dat lukt trouwens. Hoofdpersoon Paolo en zijn iets oudere vrouw, die een zoon heeft uit een eerdere relatie, slagen er niet in samen een kind te verwekken, en dat kan hij maar moeilijk accepteren. Hun huwelijk loopt averij op, vroegere vriendschappen gaan teloor, nieuwe blijken niet wat ze beloofden te zijn.

Ook over zijn rol als stiefvader slaan de twijfels toe. Een vakantie met zijn vrouw naar Guadeloupe loopt uit op een teleurstelling. ‘We zouden in totaal circa vier ton CO2 in de atmosfeer uitstoten om de droefheid die zich in ons huwelijk had genesteld te boven te komen’, noteert hij fijntjes. Maar daarna is de verwijdering groter dan ooit.

Op drift

Terwijl de verteller werkt aan een boek over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki,  raakt hij steeds meer op drift. Een zoektocht naar houvast en betekenis wordt zo ook een zoektocht naar zichzelf. Daarbij spaart de verteller zichzelf niet; wat hij doet en wat hij nalaat, al zijn onvermogen en schaamte, vertrouwt hij toe aan het papier.

Zo verbindt Paolo Giordano (1982) de grote hedendaagse kwesties met persoonlijke vraagstukken en moeilijkheden die we allemaal tegenkomen in het bestaan. Hoewel Tasmanië een roman wordt genoemd en vast niet alles één op één zo zal zijn gebeurd, is het voelbaar dat Giordano dit verhaal dicht op zijn eigen huid heeft geschreven.

Daarmee is het een ander boek dan zijn eerdere romans De eenzaamheid van de priemgetallen en De hemel verslinden; hij schurkt dichter tegen de non-fictie aan.

Het resultaat is een eerlijk, kwetsbaar, soms pijnlijk maar ook moedig portret van wat het betekent om in deze tijd mens te zijn. Geloof, wetenschap, liefde: waarin vind je troost en hoop voor de toekomst? Kan schrijven een Tasmanië zijn?

Hoe moeizaam bevochten ook, uiteindelijk vindt de hoofdpersoon een antwoord: ‘Ik schrijf over alle dingen waar ik om heb moeten huilen.’

Goed om te weten Goed om te weten

Omslag Giordano Tasmanie
Omslag Giordano Tasmanie

Paolo Giordano, Tasmanië (344 p.). Uit het Italiaans vertaald door Manon Smits, De Bezige Bij, € 24,99

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Tags:

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands