Meteen naar de inhoud

[PERSBERICHT] Nederlandse jeugdkunsten een jaar lang in de spotlights in Italië

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.
Op dinsdag 21 februari start in Italië FuturoPresente, een internationaal programma dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Dit programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, See NL, het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië. Een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers presenteert zich hierin aan het Italiaanse publiek en professionals. Met als doel het netwerk tussen de landen te versterken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ervaringen te delen.

FuturoPresente bouwt aan duurzame uitwisseling professionals

Belangrijke partners van FuturoPresente zijn Bergamo en Brescia, de culturele hoofdsteden van Italië in 2023, die hun podia, filmhuizen en galeries openstellen voor de Nederlandse jeugdkunsten. Net als grote festivals als de Bologna Children’s Book Fair, het Giffoni Film Festival, Festival RomaEuropa, de Turin Book Fair, Segni d’Infanzia en Internazionale Kids. Ook zijn er diverse masterclasses en artistieke uitwisselingen en komt er een symposium over cultuurparticipatie en cultuureducatie tussen beide landen.

Jeugdkunsten in trek in Italië

De laatste jaren doen Nederlandse kunstenaars het opvallend goed in Italië. Zo won theatermaker Jetse Batelaan een Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië, was schrijfster Annet Schaap winnaar van de Strega Prijs en zegevierde regisseur Flynn von Kleist op het Giffoni Film Festival 2021. De mate waarin kinder- en jeugdcultuur in Nederland als volwaardige kunstvorm is genesteld, oogst bewondering evenals de mate waarin inclusie en representatie een plek krijgen. Anders dan in Italië worden voor kinderen en jongeren uitdagende en soms controversiële thema’s niet geschuwd, zoals echtscheiding, emancipatie, genderidentiteit, klimaatcrisis, racisme, oorlog en seksualiteit.
Willem van Ee, de Nederlandse ambassadeur in Italië benadrukt: “Italië is het ideale podium om Nederlandse culturele projecten te presenteren voor de jeugd en de allerkleinsten. De cultuursector hier is heel levendig en kijkt met belangstelling naar de jeugdkunsten uit Nederland. Bijzonder dat we in dit programma jonge generaties uit beide landen bijeenbrengen!”.  

Fonds Podiumkunsten brengt makers en jeugdvoorstellingen naar Italië

Met professioneel theater en dans voor kinderen en jeugd richt het Fonds Podiumkunsten zich op grote theaterfestivals als de Festival RomaEuropa en Festival de Segni d’Infanzia, maar ook multidisciplinaire festivals als Festival Letteratura Mantova en het GenderBender Festival waar podiumkunsten een onderdeel zijn van een groter aanbod met ook andere kunstdisciplines. Zo zullen makers als De Dansers, Simone de Jong, Meneer Monster, Het Houten Huis, Het Filiaal, Makiko Ito, De Stilte, Maas Theater en Dans, Andreas Denk/plan-D en Dadodans met optredens naar Italië afreizen.

Agenda en speellijst FuturoPresente:

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands