Meteen naar de inhoud

[PERSBERICHT] Yara’s Wedding PREMIÈRE interdisciplinaire (bijna) musical door NITE en Schauspiel Hannover, regie Guy Weizman

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Durven we onze vooroordelen écht te bevragen? Of zijn we te politiek correct geworden? Wat kunnen we leren van de stille stem?

Framen

Yara’s Wedding is een interdisciplinaire (bijna) musical onder regie van Guy Weizman, met tekst van Antigone Akgün, Rasit Elibol, Mohamedou Ould Slahi Houbeini en Rik van den Bos. Samen schreef deze unieke groep schrijvers, geïnspireerd door de complexe relatie tussen het ‘Oosten’ en het ‘Westen’, een voorstelling over het framen van de ander op basis van afkomst, kleur, geaardheid, sociale status en culturele conflicten. Het resultaat is een voorstelling die gaat over hoe bevoorrecht zijn je blik bepaalt. Over hoe arm zijn je blik bepaalt. Over hoe denken dat je ergens recht op hebt je blik bepaalt. En over de grote gevolgen die deze ongemakkelijke waarheden kunnen hebben.

Spoiler alert

Yara, Greta, Sebastian en Tony zijn jeugdvrienden. Ze groeiden op in dezelfde buurt en brachten samen lange, natte zomers door. Ze waren onafscheidelijk tot die ene avond. De avond dat het herenhuis afbrandde.

12 jaar later trouwt Yara met Sebastian. Ter gelegenheid van het feest gaan (oude) vrienden en familie op reis. Ver verwijderd van hun vertrouwde omgeving, worden nieuwe banden gesmeed en komen oude conflicten aan het licht. In de carrousel van confrontaties, ontmoetingen en situaties op de bruiloft wordt iedereen langzaam zo dronken en emotioneel, dat niemand naar bed wil totdat alles wat gezegd of gedaan moet worden, is gezegd of gedaan.

Muziek

In deze (bijna) musical speelt muziek vanzelfsprekend een grote rol. Om de relatie tussen ‘Oost’ en ‘West’ ook in muziek te vangen, werken musici van Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag voor Yara’s Wedding intensief samen met Loradeniz en Karima El Fillali, die de rol van Yara vertolkt. Beiden leven en creëren op het kruispunt van culturen. Loradeniz als in Istanbul geboren en in Amsterdam woonachtige componist, zangeres en producer van elektronische muziek. Zangeres Karima als Nederlands-Marokkaanse die haar grote interesse in en kennis van traditionele Arabische muziek op prachtige manieren vermengt in haar eigen werk.

Over NITE

NITE = Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag.
In een zoektocht naar betekenis in een snel veranderende wereld maakt NITE (nationaal interdisciplinair theater ensemble) voorstellingen die even spectaculair en verweven zijn als de wereld zelf. Na SALAM, Brave New World 2.0, Before/After en The Underground, speelt NITE nu Yara’s Wedding.

Yara’s Wedding is een coproductie van NITE (en Schauspiel Hannover.

Credits

Guy Weizman in samenwerking met de cast – concept

Karima El Fillali, Anja Herden, Sanne den Hartogh, Sarah Janneh, Nicolas Matthews, Bien de Moor, Igor Podsiadly, Katherina Sattler, Jésula Toussaint Visser – cast

Guy Weizman in samenwerking met de cast – regie
Antigone Akgün, Rasit Elibol, Mohammedou Ould Slahi Houbeini, Rik van den Bos – writers room
Roni Haver – choreografie
Loradeniz, Karima El Fillali – compositie
Friederike Schubert – dramaturgie en plot
Ascon de Nijs – decor
MAISON the FAUX – kostuums
Maarten van Rossem – lichtontwerp
Peter Zwart – geluidsontwerp
David Dramm, Fedor Teunisse – muzikale dramaturgie
Friederike Schubert, Mohamedou Ould Slahi Houbeini, Ludy Golstein, Aska Hayakawa – vertaling
Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag musici
Karima El Fillali – stem
Jochem Braat-  synth, keyboards
Niels Meliefste – percussie
Oriol Marès – klarinet, basklarinet

De muziek komt tot stand met steun van Fonds Podiumkunsten.

Yara’s Wedding – Asko Schönberg(askoschoenberg.nl)
Première: 24 februari Hannover
Nederlandse première: 4 maart Groningen
Toer t/m 11 juni: Rotterdam, Leeuwarden, Breda, Amsterdam, Zwolle, Den Haag, Utrecht, Enschede, Groningen, Hannover.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands