Meteen naar de inhoud

Utrechtse auteurs Koos, Mari en Urai ontvangen C.C.S. Cronestipendia 2023

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Falun Ellie Koos, Arja Mari en Max Urai ontvangen dit jaar een C.C.S. Cronestipendium. Dit is een beurs van de gemeente Utrecht voor veelbelovende Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

“Een aantal inzendingen sprong er meteen uit vanwege de verrassende toevoeging die de auteurs vormen op de actuele Nederlandse fictie: in vertelstem, in thematiek, in genre. Het ontwikkelen van zo’n eigen, onderscheidend geluid vergt naast talent en lef vooral ook tijd.” Aldus de jury over de inzendingen.

Wethouder Eva Oosters reikt op 30 september de stipendia uit tijdens het ILFU (International Literature Festival Utrecht). “Met 35 inzendingen is dit jaar een recordaantal inzendingen binnen. Dat is het bewijs dat Utrecht een levendige literaire scene heeft en daar ben ik als wethouder Cultuur natuurlijk trots op. Want cultuur verrijkt ons leven, het prikkelt en verbreedt je horizon.”

De jury bestond dit jaar uit Femke Essink (letterkundige en literatuurcriticus), Daphne Huisden (auteur en schrijfdocent) en Marjolijn Hof (kinderboekenauteur en schrijfdocent).De jury is enthousiast over de kwaliteit en diversiteit van het recordaantal van 35 inzendingen voor de stipendia, en ziet deze als een bewijs van de levendige literaire scene in Utrecht.

Over de winnaars

 Falun Ellie Koos- foto: Wouter le Duc
Falun Ellie Koos- foto: Wouter le Duc

Falun Ellie Koos (1992) is schrijver en filmmaker. Hen studeerde af in Writing for Performance aan de HKU en werkt aan diens debuutroman. Koos bewaart het evenwicht tussen het rauwe en het gevoelige, vervalt nergens in vals sentiment en omzeilt behendig de valkuilen van het cliché. De jury veerde vooral op van de manier waarop Koos grappig durft te zijn in wrange situaties.

Arja Mari (1985) is journalist, columnist, historica en werkt aan haar debuutroman. Via een persoonlijke geschiedenis onderzoekt Mari prangende hedendaagse thema’s waar ze zich voor haar journalistiek werk ook in verdiept: migratie en integratie, wantrouwen en vertrouwen, beeldvorming en desinformatie en de verhouding tussen Oost- en West-Europa. Daarbij blinkt haar aanpak uit in helderheid en psychologisch inzicht.

Max Urai - foto Sanne Ypenburg

Max Urai – foto Sanne Ypenburg

Max Urai (1991) is schrijver en programmamaker. Hij studeerde Film- theater- en televisiewetenschappen in Utrecht en Creative Writing aan ArtEz in Arnhem. Hoewel science fiction in de Nederlandse literatuur maar langzaam voet aan de grond krijgt waagt Max Urai zich er wél aan en hij doet dat op overtuigende wijze. Zijn proza kookt bijna over van de ideeën, die verraden dat hij een conceptueel en kritisch denker is.’

Over de C.C.S. Cronestipendia

De C.C.S. Cronestipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951). De gemeente Utrecht reikt deze stimuleringsprijzen jaarlijks uit in samenwerking met het ILFU. Met de stipendia geeft Utrecht beloftevolle schrijvers de kans zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te publiceren. De jury ontving dit jaar 35 inzendingen. Een auteur moet in Utrecht wonen en minimaal een contract hebben met een erkende uitgeverij en mag maximaal drie boeken gepubliceerd hebben. Eerder zijn stipendia toegekend aan onder andere Lisa Weeda, Radna Fabias, Mariken Heitman, Marieke Lucas Rijneveld, Munganyende Hélène Christelle en Ellen Deckwitz.

Het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 7 oktober, met optredens van o.a. Mensje van Keulen, Maggie Nelson, Philippe Claudel en Georgi Gospodinov, en grote evenementen als het NK Poetry Slam, het Young Adultfestival en de 40ste Nacht van de Poëzie. Het festival opent op 24 september met de inhuldiging van Babs Gons als de nieuwe Dichter des Vaderlands.

Bekijk het hele festivalprogramma op https://ilfu.com

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands