Meteen naar de inhoud

Amsterdam Museum presenteert programma voor 2024

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

In 2024 staan er verschillende tentoonstellingen op de agenda van het Amsterdam Museum, zowel in het gebouw aan de Amstel als in Huis Willet-Holthuysen. In 2024 wordt onder meer stilgestaan bij de rol van vrouwen in onze collecties, de betekenis van Piet van Eeghen voor de geschiedenis van Amsterdam en 400 jaar verbintenis tussen Amsterdam en New York.

Nieuw in 2024

Collecting the City (Amsterdam Museum aan de Amstel)

23 februari 2024 t/m 5 januari 2025

Van 23 februari 2024 tot en met 5 januari 2025 is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Collecting the City te zien. Voor de vierde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer zijn de deelnemende partners Kazerne Reigersbos, Ongekend Zeedijk en Museum om de Hoek.

Lees meer >

Links: Atelier Volten. Foto: Daphne Lucker. Rechts: Pianola Museum. Foto: Herman van Heusden.

400 Years New Amsterdam (Amsterdam Museum aan de Amstel)

29 maart t/m 10 november 2024

In 1624 namen Nederlanders de zuidpunt van Manhattan in bezit en stichtten er een fort en nederzetting: Nieuw-Amsterdam. Inconvert de eeuwen daarna zou dit uitgroeien tot New York. Nu, vierhonderd jaar later, slaat het Amsterdam Museum de handen ineen met het Museum of the City of New York en vertegenwoordigers van Lenape-gemeenschappen – de oorspronkelijke bewoners van het gebied, door hen Lenapehoking genoemd. Samen maken zij een tentoonstelling over deze historische gebeurtenis en de veertig jaar Nederlandse kolonisatie die erop volgde. In deze tentoonstelling staat niet de blik van de kolonisator centraal, maar inheemse perspectieven op en ervaringen rond deze geschiedenis en de gevolgen ervan, die nog tot in het heden gevoeld worden.

Lees meer >

image

Kaart van gebied rond huidige New York met namen en dorpen van inheemse volkeren, 1614. Bron: Den Haag, Nationaal Archief.

Piet van Eeghen: hoe een koopman de stad veranderde (Amsterdam Museum aan de Amstel)

29 maart t/m 30 juni 2024

De negentiende-eeuwse zakenman en filantroop Piet van Eeghen liet zijn persoonlijke collectie aan de stad na, die nu in het Amsterdam Museum wordt bewaard. Als stichter van het Vondelpark en het Prinsengrachtziekenhuis en door initiatieven voor woningbouw drukte hij zijn stempel op de stad. In de tentoonstelling wordt stilgestaan bij Van Eeghen als Amsterdamse weldoener, kunstverzamelaar en bankier. Hij verdiende zijn geld onder meer met koloniale handel. Wat betekent dat voor onze hedendaagse blik op zijn filantropische werk? En welke rollen speelden vrouwen in al zijn activiteiten?

Lees meer >

Links: Henriëtte de Vries, Christiaan Pieter van Eeghen,1890. Collectie Amsterdam Museum. Rechts: Jozef Israëls, Kinderen der zee, 1863. Collectie Amsterdam Museum.

.Gezichten van Noord-Holland (Amsterdam Museum aan de Amstel)

27 juli 2024 t/m 10 november 2024

Met Gezichten van Noord-Holland breiden het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum hun portretcollectie uit. Beide musea trekken de provincie Noord-Holland in om nieuwe en diverse (groeps)portretten te verzamelen van verschillende communities, in samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties. Alle inwoners van Noord-Holland zijn welkom. De verzamelde portretten krijgen niet alleen online een plek, maar ook middels een eindtentoonstelling in beide musea.

Lees meer >

Partners Gezichten van Noord Holland, foto: Françoise Boulechovski

Vrouwen van Amsterdam: Een ode (Amsterdam Museum aan de Amstel)

14 december 2024 t/m 31 augustus 2025

Het Amsterdam Museum wil de geschiedenis van de stad herschrijven vanuit een vrouwelijk perspectief, in aanloop naar de 750ste verjaardag van Amsterdam. Het museum roept daarom iedereen op een brief te schrijven aan een vrouw die de stad heeft gemaakt tot wat deze nu is. De brieven worden vanaf het voorjaar van 2024 verzameld op een online platform, dat verder uitmondt in onder meer een publicatie, podcast, theater- en televisieproductie en een tentoonstelling, die in december 2024 haar deuren opent.

.

Links: Therese Schwartze, Sophia Adriana de Bruijn, 1890. Collectie Amsterdam Museum. Rechts: Yosina Roemajauw als Christina van Geugten, 2019. Foto: Stacii Samidin.

Nog steeds te zien in 2024

Refresh Amsterdam (Amsterdam Museum aan de Amstel)

7 oktober 2023 t/m 25 februari 2024

Van 7 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024 vindt in het Amsterdam Museum aan de Amstel en op diverse locaties in de stad de tweede editie van Refresh Amsterdam plaats. Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur met werk van hedendaagse makers. Het thema van deze tweede editie is War & Conflict. In de tentoonstelling in het Amsterdam Museum zijn werken van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines te zien. Met hun werk tonen de makers hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam.

Lees meer >

Links: Clinton Kabena. Landed Rock, 2022. Rechts: Susanne Khalil Yusef. We Come in Pieces, 2023.

Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens (Huis Willet-Holthuysen)

2 december 2023 t/m 26 mei 2024

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met prikkelende mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur.

Lees meer >

image

House of Vineyard in Huis Willet-Holthuysen. Foto: Bete van Meeuwen.

ELJA Kindermuseum (Amsterdam Museum aan de Amstel)

9 december 2023 t/m 31 maart 2024

In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen bij het Amsterdam Museum de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Het project ELJA Kindermuseum bestaat uit labsessies in alle stadsdelen, tentoonstellingen en een kinderklankbordgroep en -directeur. Hiermee wil het stadsmuseum van Amsterdam inzicht krijgen in hoe het ultieme museum voor en door kinderen eruitziet. De kunstwerken die tijdens de acht labsessies worden gecreëerd, krijgen van 9 december tot en met 31 maart 2024 een plek in de Tuingang van het Amsterdam Museum.

Lees meer >

image

Labsessie ELJA Kindermuseum. Foto Bobbie Wagenaar.

Publieksprogrammering

Ook in 2024 biedt het Amsterdam Museum publieksprogrammering op verschillende locaties en voor een divers publiek. Een deel van deze programma’s sluit aan bij bovengenoemde tentoonstellingen. Denk bijvoorbeeld aan symposia, talks, workshops, filmscreenings, performances en avondopenstellingen. Daarnaast worden specifieke programma’s georganiseerd die aansluiten bij actuele gebeurtenissen of bijzondere momenten, zoals Keti Koti en 4 en 5 mei. In 2024 zet het Amsterdam Museum ook de maandelijkse New Narrative Tours, Queer Gaze Tours en Female Gaze Tours voort, waarin de bezoeker wordt uitgenodigd de collectie vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Verder worden nieuwe formats voor het publieksprogramma ontwikkeld, onder meer rondom muziek en eetcultuur.

Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands