Meteen naar de inhoud

Cinedans FEST ‘24

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Cinedans bestaat 20 jaar! De jubileumeditie Cinedans FEST ’24 vindt plaats van 20 tot en met 24 maart in Eye Filmmuseum in Amsterdam én online van 20 tot en 31 maart op Cinedans WEB.
Vijf dagen lang staat Eye in het teken van de internationale dansfilm met bijzondere highlights en premières, waaronder de komst van special guest Celia Rowlson-Hall die een masterclass en filmprogramma presenteert, een special filmprogramma met een postkoloniale thematiek Breaking the Chainsen uiteraard de uitreiking van de internationale dansfilmprijzen!

Cinedans is hét internationale platform dat zich sinds 2003 volledig richt op de dansfilm in de overtuiging dat het genre eigentijdse zeggingskracht heeft: fysiek, beeldend, dynamisch en tegelijk poëtisch. De dansfilm kenmerkt zich door een krachtige visuele beeldtaal waarin het lichaam spreekt en het publiek meevoert in een verhaal zonder woorden.

Cinedans FEST ’24 toont onder meer de volgende programma’s:

Internationale shorts competitie

Met de beste internationale dansshorts van de afgelopen anderhalf jaar. De shorts variëren in lengte van 1 tot 25 minuten en worden gepresenteerd in programma’s van een uur en afgesloten met een Q&A met de makers en het publiek. Cinedans ontving meer dan 300 inzendingen uit 44 landen! Met zes programma’s en 34 Internationale short films tonen wij o.a. Alexander Ekman, Jefta van Dinther, Tanin Torabi, Samatha Shay, Alain Lake, Dimitri Sterkens en het Scottish Ballet.

Een internationale jury reikt de volgende prijzen uit, de hoogste in het internationale dansfilmveld:

  • Cinedans Jury Award 2024 / € 5.000 voor Beste Korte Dansfilm tot 25’
  • Cinedans Aanmoedigingsprijs 2024 / € 2.000 voor de meest veelbelovende Dance Short
  • Daarnaast reiken wij de publieksprijzen uit voor beste korte dansfilm en beste documentaire.

New Dutch

De dansfilm is in zwang bij Nederlandse makers en excelleert! Uit 65 inzendingen stellen wij drie shortsprogramma’s samen. We tonen onder meer shorts van Amos Ben Tal, Kevin Osepa, Miloushka Bokma, Imre van Opstal en Emma Evelein. En vieren wij het 10-jarig bestaan van de Junior Company van het Nationale Ballet. Een bijzondere Nederlandse première: Q5: THE QUINTESSENTIALS A Waacking Movie Series van choreograaf Sarita Saradaen regisseur Jelle Posthuma. Q5 bestaat uit 5 korte films is geïnspireerd op de energie en de expressiviteit van Waacking: een dansvorm ontstaan als uiting van onderdrukking in de Latijnse en Afro-Amerikaanse LGBTQI+ underground clubs van Los Angeles in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Special Breaking the Chains

In deze special tonen wij films met een postkoloniale thematiek waarin dans een prominente rol speelt. Vanuit verschillende (historische) perspectieven en landen schetsen zij een beeld van voorouderlijke rituelen, onafhankelijkheidsstrijd, spiritualiteit en over hoe de effecten van slavernij doorwerken tot in het heden. Vandaag de dag spelen in de diaspora dans en ritueel nog steeds een cruciale rol bij het proces van heling en verzoening. Met o.a. de volgende films: Kite Zo A : laisse les os (Leave the bones) regie Kaveh Nabatian. Film over de Vodou-rituelen als steunpilaren van de Haïtiaanse cultuur en haar verzet tegen externe onderdrukking, armoede en natuurrampen. Tevens vindt de wereldpremière van Kankantri the silk cotton tree regie & choreografieGabri Christa. De film is geïnspireerd op Christa’s onderzoek naar de voorouders van haar Surinaamse vader en de verschillende dansen en rituelen van het land.

Special Guest Celia Rowlson-Hall: Masterclass en filmprogramma

Celia Rowlson-Hall (US) is een multidisciplinaire kunstenares eigentijdse verhalen vertelt waarin zij moderne dans en film mengt en zo een geheel eigen genre creëert. Zij begon haar carrière als professioneel danseres, maar stapte al snel over op choreograferen voor film en televisie. Gelauwerd kunstenaar Rowlson – Hall beweegt zich zowel in het commerciële als kunstenveld en won meerdere internationale prijzen, onder andere op het Film Festival van Venetië. Zij werkte voor Netflix en HBO en creëerde choreografieën voor artiesten als Alicia Keys, Coldplay en vele anderen. Haar filminstallatie First Snow uit 2022 werd door Times Square Arts uitgeroepen tot grootste digitale installatie in de wereld. Momenteel werkt zij aan haar tweede feature film. Celia onthult haar unieke werkwijze en ervaringen in een Masterclass. Ook presenteren we een aantal bijzondere films uit haar rijke oeuvre.

Special Embrace the messiness / Ria Higler en 50-jarig jubileum van de SNDO

Ria Higler was een van de negen leerlingen die in 1978 afstudeerde aan de school die later de beroemde School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling van de Amsterdams Hogeschool voor de Kunst zou worden. Vanaf 1981 begon Ria les te geven aan de SNDO met het adagium: ‘embrace the messiness’. Om haar te eren en het 50-jarig jubileum van de SNDO te vieren organiseert Cinedans samen met de AHK/SNDO een speciaal filmprogramma met filmwerk van alumni van de SNDO en archiefmateriaal.

Special Helena Jonsdottir brengt: ICELAND IN THE EYE

Helena Jonsdottir is directeur van het Physical Cinema Festival in Reykjavik waar zij een combinatie van performance, beeldende kunst, sound design, muziek en film presenteert. Voor Cinedans presenteert ze een selectie van bijzondere films van de afgelopen decennia uit IJsland waarin het lichaam centraal staat.

Special The BEST of 20 years Cinedans FEST

Speciaal filmprogramma met de allerbeste dansfilms van 20 jaar Cinedans, samengesteld door (oud-) medewerkers, partners en vrienden van Cinedans. De selectie is bovendien het hele festival gratis te bezoeken als installatie in de Arena van Eye.

Belangrijk onderdeel van FEST ’24 is het Moving Media LAB (MML) dat van 18 tot en met 24 maart wordt georganiseerd in het nabijgelegen A Lab. Het MML is een ontwikkeltraject van veertien interdisciplinaire kunstenaars die met inzet van technologie artistiek inhoudelijk onderzoek doen. Het LAB staat open voor het publiek.

Het programma wordt gecomplementeerd met een uitgebreid randprogramma met lezingen, workshops, Pitch, VR, Installaties o.a.Civil Twilight (2023) van Tilt (Andrea Božić & Julia Willms).

Het online festivalprogramma is van 20 tot en 31 maart op Cinedans WEB.

Cinedans FEST brengt verleden, heden en de toekomst van de dansfilm samen en werkt vanuit vier pijlers: Cinedans FEST, Cinedans LAB, Cinedans TOUR en Cinedans WEB.

Cinedans FEST presenteert jaarlijks een exclusief dansfilmprogramma in Eye Filmmuseum Amsterdam. In het even jaar presenteert Cinedans de vijfdaagse internationale editie van het festival; in de oneven jaren de driedaagse Practice & Potential editie met de focus op ontwikkeling, studentenprogramma’s en de Nederlandse scène. Cinedans TOUR verspreidt de dansfilm in samenwerking met tal van nationale en internationale partners en presenteert dansfilmprogramma’s van Shanghai tot Heerlen, van Amsterdam-Osdorp tot Ankara en van Miami tot Boekarest. Vanuit Cinedans LAB vinden de educatie- en talentontwikkelingsactiviteiten plaats, met als kernwaarden: kennismaken, bekwamen en excelleren.De jongste tak van Cinedans is Cinedans WEB: het online platform voor kennisdeling, speciale programmering en ontsluiting van het archief.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands