Meteen naar de inhoud

“In onze musea ligt een schat aan nieuwe kennis en inzichten”

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Musea zijn niet alleen een schatkamer waarin steeds nieuwe kwaliteiten en verhalen kunnen worden gevonden, maar ook een werkplaats waarin museale professionals en het publiek samen nieuwe kennis, inzichten en ervaringen opdoen. Het museale wetenschappelijke onderzoek is van groot belang om de kennis over de collectie te verdiepen en die te onderzoeken vanuit de vragen die de samenleving van vandaag stelt. Maar hoe pak je zo’n onderzoek nou aan? Dat staat centraal in de cursus ‘Onderzoek door museummedewerkers’, georganiseerd door de Universiteit Utrecht.

In deze praktische cursus maak je je als museummedewerker de recente inzichten eigen over het doen van wetenschappelijk onderzoek. Met die kennis kun je een gedegen onderzoeksopzet ontwerpen en een onderzoeksaanvraag formuleren toegesneden op het eigen onderzoeksgebied.

Met een selecte groep vakgenoten krijg je in vier bijeenkomsten inzicht in de recente ontwikkelingen in het wetenschappelijk (kunst-)historisch en museologisch onderzoek. Ook leer je meer over de eisen die gesteld worden aan een aanvraag voor onderzoekssubsidie op dat gebied. In de loop van de cursus krijg je de gelegenheid om een onderzoeksaanvraag uit te werken.

Waardevol

Het doen van wetenschappelijk onderzoek kan het dagelijkse werk van museale professionals verdiepen, stelde cursuscoördinator Eveline Deneer in een eerder interview: “Aan het einde van de cursus heb je veel praktische kennis over het opzetten van je onderzoeken en het aanvragen van beurzen. Verder ben je op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke kaders. Bovendien heb je inzicht in de kwaliteitsstandaard wat betreft het formuleren van onderzoeksvoorstellen. Ook leer je hoe deze kaders en richtlijnen te vertalen zijn naar relevant onderzoek binnen de museale praktijk. En dat is waardevol, want in onze musea ligt een schat aan nieuwe kennis en inzichten.”

Sprekers

In vier middagen komen verschillende gastsprekers uit de museumwereld én van de universiteit aan het woord. Bij deze editie zijn dat Lieke Wijnia (Hoofd Onderzoek & Bibliotheek, Museum Catharijneconvent), dr. Sandra Kisters (Hoofd Collecties en Onderzoek, Museum Boijmans Van Beuningen), Anja Bastenhof (Informatiespecialist Geesteswetenschappen, Universiteitsbibliotheek, Universiteit Utrecht) en Marjolijn Bol (Universitair hoofddocent, Universiteit Utrecht).

Meer weten?
Start: 10 mei 2024
Aanmelddeadline: 11 april 2024
Duur: 2 maanden
Kosten: € 900,-* (*Middels diverse individuele arrangementen kan het mogelijk zijn een deel van de kosten vergoed te krijgen, bijvoorbeeld via Werktuig PPO, je eigen gemeente of lokale fondsen).
Meer informatie en aanmelden: https://professionals.uu.nl/nl/cursus/onderzoek-door-museummedewerkers/

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands