Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg lanceert, samen met vier toonaangevende Europese muziekensembles, een nieuwe editie van >CONNECT: The Audience as Artist< het baanbrekende Europese partnership dat de barrières slecht tussen artiesten en publiek.

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De nieuwe editie van >CONNECT: The Audience as Artist<, mogelijk gemaakt door Art Mentor Foundation Lucerne, zal een nieuwe opdracht bevatten van de Oostenrijks-Duitse componist Brigitta Muntendorf én verwelkomt een nieuw vijfde partnerensemble, Ensemble intercontemporain (Parijs).

Dit baanbrekend meerjarig project heeft tot doel de relatie tussen artiesten en publiek te herdefiniëren door het publiek als directe deelnemers te betrekken bij speciaal in opdracht gemaakte nieuwe werken. Tijdens de vijfde editie van het CONNECT-project, mogelijk gemaakt dankzij genereuze steun van Art Mentor Foundation Lucerne, zal componist Brigitta Muntendorf een werk creëren dat zij omschrijft als “een hybride van artistieke ervaring en publieksonderzoek…. een sociale sculptuur of experiment….” waarin het publiek in realtime commentaar geeft op de voorstelling zoals zij die ervaren, waarbij hun reacties zichtbaar zijn voor zowel publiek als de artiesten.

De vier oprichtersensembles van het project – London Sinfonietta, Asko|Schönberg, Ensemble Modern (Frankfurt) en Remix Ensemble Casa da Música (Porto) – worden voor deze nieuwe (vierde) editie voor het eerst vergezeld door Ensemble intercontemporain (Parijs), met uitvoeringen van het nieuwe werk door alle vijf de ensembles in heel Europa in de seizoenen 2025-26 en 2026-27.

›CONNECT – The Audience as Artist‹ werd in 2015 geïnitieerd door Art Mentor Foundation Luzern als een uitdaging en provocatie voor de historische hiërarchie tussen publiek en kunstenaars. Het project neemt de barrières tussen componisten, kunstenaars en publiek weg door nieuw werk te laten maken en te promoten, waarbij publieke deelnemers een onlosmakelijk onderdeel van de uitvoering moeten zijn. Componisten worden geïnspireerd om te experimenteren met het idee van gedeelde curatie, waardoor muzikanten worden aangemoedigd op nieuwe manieren met het publiek te communiceren en het publiek in staat wordt gesteld hun eigen rol in het kunstwerk te vervullen.

Tussen 2016 en 2021 gingen tijdens drie edities van het project vijf nieuwe werken in première, waarbij elke componist de opdracht op een andere manier benaderde. Het eerste CONNECT-project in 2016 presenteerde werken van Christian Mason en Huang Ruo. The Gender Agenda van Philip Venables in 2018 veranderde de concertzaal in een spelshow met het hele publiek in deelnemer. Oscar Bianchi nodigde met zijn ORANGO in 2019 een groep uit het publiek uit, dit keer vooraf geselecteerd en voorbereid, om naast het ensemble ongebruikelijke klankwerelden op het podium te creëren en te verkennen, en de betrokkenheid van het publiek bij het stuk maximaal te stimuleren.

Ook Cathy Milliken gebruikt dit idee in haar stuk Night Shift. Asko|Schönberg voert Night Shift uit op de Dag van de Componist, zaterdag 15 juni in De Vereeniging, Nijmegen Dag van de Componist: Night Shift – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl).

De nieuwe 4e editie is gericht op het ontwikkelen van een radicale en nieuwe benadering van het concept van “Publiek als Artiest”. Componist Brigitta Muntendorf beschrijft haar stuk als een ‘sociale sculptuur’ waarin ‘het publiek moet worden getransformeerd van zijn anonieme, puur ontvangende rol’ naar actieve commentatoren en performers:

“De vraag is wie bij ons het publiek is, wie de ruimte deelt en wat de sociale ervaring kan zijn die we delen tijdens een concert. Om dit soort sociale experimenten te creëren, stel ik me een soort show voor – een soort tv- of fictieve show waarin het publiek vragen kan stellen of beantwoorden met behulp van realtime stemtools. En er is een band op het podium, maar die verandert  ook… misschien verandert die in iets anders… Ik kijk erg uit naar dit avontuur.’

Fedor Teunisse, artistiek directeur Asko|Schönberg:
‘In deze tijd vervagen de grenzen tussen fysieke, mentale en virtuele werelden, en daarmee ook de rol van het publiek. In het werk van Brigitta Muntendorf is het publiek geen traditionele toeschouwer, maar eerder een medebepaler en medespeler. Hierdoor definiëren zowel het publiek als de uitvoerders gezamenlijk de nieuwe spelregels voor de concertruimte.’

Het nieuwe werk gaat in première door London Sinfonietta in het seizoen 2025-2026, en optredens van de ander ensembles staan gepland voor 2026-2027.

Bekijk hier de trailer van CONNECT.

CONNECT is een initiatief dat genereus wordt ondersteund door ART MENTOR FOUNDATION LUSERNE in samenwerking met London Sinfonietta, Ensemble Modern, Asko|Schönberg, Remix Ensemble Casa da Música en Ensemble intercontemporain.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands