Meteen naar de inhoud

KONING KRUMP: Een adembenemend Shakespeareaans koningsdrama tijdens de 60e presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Utrecht 8 mei 2024 – In november gaan alle stemgerechtigde Amerikanen naar de stembus en kiezen ze hun nieuwe president. In de weken voorafgaand aan en tijdens de verkiezingen is de voorstelling Koning Krump te zien in de schouwburgen van ons land. Koning Krump is een adembenemend Shakespeareaans koningsdrama in een modern jasje. Ruk je los van talkshows, ‘Amerika-kenners’ en complottheorieën en verlekker je aan machtswellust, liefde, satire en noodlot in het theater.

Koning Krump

Tegen zijn verwachting wordt Krump (Mark Kraan) gekozen tot koning. Hij voelt zich geliefd en wil zijn macht koste wat het kost behouden. Zijn vrouw Melania voelt onheil naderen. Krump wil de wereld onder controle houden en gaat daarvoor steeds verder.

Koning Krump is een koningsdrama in vijf bedrijven met de energie van een kickboksgala en de spanning van House of Cards. Filosofische verhandelingen afgewisseld met kluchtige slapstick. Bloederige moordpartijen gevolgd door romantische serenades. Vijf live afleveringen om in één avond te bingen; van de euforie van een verkiezingsoverwinning tot de duistere ondergang van een heerser die zijn grip op de realiteit verliest.

Het NUT, Greg Nottrot en Jibbe Willems

Sinds 2007 maakt het NUT onder leiding van artistiek leider Greg Nottrot voorstellingen op bijzondere locaties in de wijk, in de stad Utrecht en de rest van het land. De voorstellingen van het NUT gaan over hoe de wereld van morgen eruit zou kunnen zien. Het NUT brengt 1001 perspectieven samen, omarmt de twijfel en maakt het complexe toegankelijk.

Jibbe Willems schrijft toneel, jeugdtheater, libretto’s en ook teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Met Koning Krump brengt hij een ode aan zijn inspirator William Shakespeare. In diens stijl, maar verpakt in een modern jasje, schreef Jibbe Willems een groots en meeslepend drama dat maatschappijkritisch is én over menselijke beperkingen gaat. Een voorstelling in vijf bedrijven met vergismoorden, liefdesperikelen, machtswellust en populisme rondom de persoon Krump, die geheel tegen zijn eigen verwachting in, de machtigste positie op aarde heeft gekregen.

Credits

Tekst Jibbe Willems | Regie Greg Nottrot | Dramaturgie Jannet van Lange | Spel Mark Kraan, Marcel Osterop, Keja Klaasje Kwestro, Kiki van Deursen, Myrthe Huber, Charlie Bloem, Meike Derksen | Muziek en spel Viktor Griffioen e.a. | Kostuumontwerp Dieuweke van Reij | Scenografie en lichtontwerp Uri Rappaport | Creatief producent Juliska Retra

Koning Krump speelt van 3 okt t/m 14 nov 2024 in 11 schouwburgen in Nederland. Voor de complete speellijst, zie https://het-nut.nl/voorstellingen/koning_krump/

Bezoek ook onze homepage: https://het-nut.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands