Meteen naar de inhoud

Fonds Podiumkunsten publiceert besluiten meerjarige subsidies 2025-2028 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Op woensdag 3 juli presenteert het Fonds Podiumkunsten de besluiten over aanvragen voor meerjarige subsidies voor de periode 2025-2028; 52 festivals en 127 gezelschappen, makers(collectieven) en ensembles ontvangen een toekenning voor meerjarige ondersteuning door het Fonds. Het gaat om een jaarlijks totaalbedrag van respectievelijk 7,3 en 40,2 miljoen euro. 

Het Fonds investeert zo in het maken van actuele en onderscheidende podiumkunst en in de verbinding met een breed publiek. Met de toekenningen draagt het Fonds bij aan de artistieke ontwikkeling en de toegankelijkheid van de podiumkunsten. Het geheel levert een breed palet op van disciplines en generaties van makers door het hele Koninkrijk.

In- en uitstroom

Met de bekendmaking van de besluiten horen 179 aanvragers dat het Fonds hun plannen gaat honoreren. Onder hen 59 makers(collectieven), gezelschappen, ensembles en festivals die in de periode 2021-2024 werkten zonder meerjarige ondersteuning van het Rijk. Voor de ontwikkeling van de podiumkunsten is het van belang dat nieuwe initiatieven en makers de kans krijgen om te groeien. En de ruimte die deze organisaties krijgen, past bij de rol van het Fonds om, aanvullend op rijkssubsidies via de culturele basisinfrastructuur, te zorgen voor dynamiek en doorstroming. Het betekent ook dat 73 organisaties die op dit moment meerjarig ondersteund worden, in de komende periode geen Rijksondersteuning ontvangen.

Overwegingen

Bij de keuzes speelden artistieke kwaliteit, de betekenis voor de podiumkunsten, aandacht voor publiek en geografische spreiding een belangrijke rol. Daarnaast was ons financiële kader leidend. We kozen ervoor om, in het belang van een gezonde sector en rekening houdend met grote kostenstijgingen waarmee organisaties te maken hebben, de subsidiebedragen per organisatie te verhogen.

Rijkssubsidiëring in samenhang

“Alle ingediende plannen samen maken duidelijk hoe ongelooflijk veelzijdig het podiumkunstenveld in het hele Koninkrijk der Nederlanden is. In de artistieke plannen lazen we liefde voor traditie en vakmanschap, naast de drang tot innovatie en experiment. We zien grote maatschappelijke betrokkenheid en inspirerende strategieën om huidige én toekomstige bezoekers te betrekken.” 

Viktorien van Hulst, directeur-bestuurder Fonds Podiumkunsten

De bekendmaking van de toekenningen binnen onze meerjarige regelingen valt samen met de presentatie van het advies van de Raad voor Cultuur over de subsidieaanvragen die zijn ingediend voor de culturele basisinfrastructuur (BIS) 2025-2028 en de bekendmaking van toekenningen voor de meerjarige subsidies van het Mondriaanfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Filmfonds, Nederlands Letterenfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de Raad voor Cultuur en de Rijkscultuurfondsen onderstrepen zo dat ze gezamenlijk staan voor een hoogwaardig, divers en toegankelijk cultureel aanbod in alle delen van het Koninkrijk.

Meer lezen?

Lees ook ons nieuwsbericht van 3 juli 2024 over de bekendmaking van de besluiten. Alle adviezen en besluiten met betrekking tot de meerjarige subsidies 2025-2028, evenals veelgestelde vragen en de Toelichtingen op de besluiten, kunt u vinden op onze website

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands