Ga naar de inhoud

Asko|Schönberg: Twee wereldpremières op Cello Biënnale

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.

Asko|Schönberg presenteert twee nieuwe composities op de Cello Biënnale. In opdracht van Asko|Schönberg creëert de innovatieve componiste Silvia Borzelli met earthbound nieuw werk waarin de traditionele coördinatie tussen linker- en rechterhand wordt doorbroken. Componist Guus Janssen schrijft in opdracht van de Cello Biënnale een nieuwe compositie voor ensemble en vier cellisten. Naast deze twee nieuwe werken speelt het ensemble de klassieker Biënnale Galop 2016 van Martijn Padding en de Nederlandse première van Chamber Symphony Op. 2 van Thomas Adès. Asko|Schönberg brengt Chamber Symphony Op. 2 ook ten gehore tijdens een speciaal prikkelarm concert op 6 november.

earthbound – Silvia Borzelli

wereldpremière, geschreven in opdracht van Asko|Schönberg

In earthbound van componist Silvia Borzelli wordt een eerbetoon gebracht aan de zwaartekracht en onze verbinding met de aarde. De mythische figuur Antaeus, die zijn kracht ontleende aan contact met de aarde, en de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader, bekend om zijn onderzoeken naar vallen in zijn Fall-serie, dienen als inspiratiebronnen voor dit werk. Borzelli verkent in earthbound het verlies van balans als een noodzakelijke stap om opnieuw verbinding te maken—of juist los te raken—van de aarde. Deze concepten worden muzikaal uitgedrukt door de solo cello, die bewust de traditionele coördinatie tussen linker- en rechterhand doorbreekt en experimenteert met een periodieke ontkoppeling tussen de strijkstok en de linkerhand—het contact en het wankelen, het verlies van balans. Met earthbound maakt de Italiaanse cellist Francesco Dillion zijn debuut op de Cello Biënnale.

Concertino for 4 celli and ensemble – Guus Janssen

wereldpremière, geschreven in opdracht van Cello Biënnale

In Concertino for 4 celli and ensemble stapelt Guus Janssen vier celloconcerten op elkaar, waarbij de componist uitgaat van eenstemmigheid. Door daar op verschillende manieren van af te wijken, ontstaan er vormen van meerstemmigheid. In de muziek die zo ontstaat, blijft de vraag welke solist ‘vooraan’ staat. Een psychologisch spel van ‘wie vraagt de aandacht’ tot ‘wie krijgt de aandacht’.

De solisten die deze uitdagende compositie ten gehore brengen stonden eerder met veel succes op het podium met de Biënnale Galop 2016 van Martijn Padding. Het stuk van Martijn Padding zal ook tijdens dit concert te horen zijn.

Chamber Symphony Op. 2

Asko|schönberg zorgt voor tegengas met de Chamber Symphony Op. 2 van Thomas Adès. Het stuk bestaat uit vier kleine delen en zit op het raakvlak van jazz en klassieke muziek uit de 20e eeuw. Op 6 november speelt Asko|Schönberg in GRASpunt, de studio van het ensemble, Chamber Symphony Op. 2voor cliënten van GB Autisme. Dit prikkelarm concert wordt vooraf kort ingeleid en na afloop is er ruimte voor vragen.

Cello Biënnale – Asko|Schönberg

8 november, Muziekgebouw

Uitgevoerd door Asko|Schönberg
Gregory Charette: dirigent | Larissa Groeneveld: cello | Sebastiaan van Halsema: cello | Jeroen den Herder: cello | Timora Rosler: cello | Francesco Dillon: cello

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands