Ga naar de inhoud

cda

Waar is de Nederlandse cultuursector aan toe, op 22 november? Een eerste inventarisatie

Nederland is een cultuurland. Geen kunstland. Want het woord ‘kunst’ komt in vrijwel geen van de verkiezingsprogramma’s voor, waar we op 22 november uit moeten kiezen. Alleen de VVD heeft het over ‘kunst in depots’. Het gaat wel de hele tijd over cultuur. Over de vraag of we niet weer eens een keihard onderscheid tussen kunst en cultuur moeten gaan… 

170 miljoen structureel erbij. De cultuursector kan opgelucht ademhalen. Ons verlanglijstje

Rutte 4 zegt sorry voor Rutte 1, 2 en 3. Heel anders kunnen we het nieuwe regeerakkoord niet uitleggen. Vrijwel alle kroonjuwelen van 11 jaar neoliberaal beleid zijn opgegeven. Dat de begroting voor de culturele en creatieve sector nu (inclusief de marginale reparaties tijdens Rutte 3) weer terug is op het niveau van 2010 is bijna niet te geloven. Dat… 

Museumvereniging slaat alarm: ook de sterke musea komen niet zonder steun uit de anderhalve meter

De #unmuteus-optochten van afgelopen weekend zouden je kunnen doen geloven dat, zodra het weer kan, de cultuurwereld in minder dan geen tijd uit de ellende is. De tienduizenden die de straat opgingen, bevolken snel weer de zalen, en met iets meer water bij het bier, en iets duurdere muntjes, is de nacht- en evenementenbranche – die er ook voor de… 

Een nieuwe managementlaag gaat de problemen van Theater Rotterdam niet oplossen

Rotterdam en theater, best lastig. Ik kan het weten, ik ben er geboren en het was een onderwerp van diverse werkgroepen tijdens mijn studie Theaterwetenschap in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sinds de laatste hervorming van het theater, een fusie waarbij zelfstandige bespelers samen zouden gaan werken om al het bijzondere theater in Rotterdam te gaan verzorgen, maar… 

BANG

 ‘Waarom ik herdenk? Omdat ik zo bang ben voor wat er kan gebeuren als we vergeten.’ Dat zei ik een paar weken geleden tegen mijn iPhone, betrekkelijk gelukkig, op mijn luie stoel in de zon in de achtertuin. Ik had een glas witte wijn onder handbereik en ik lag te genieten van de suburbane lente – een witte, tevreden… 

Godfried Bomans: respectievelijk geliefd, verguisd, onbegrepen en vergeten

Godfried Bomans stierf een halve eeuw terug. Bijna meteen daarna verzonk Nederlands meest geliefde schrijver in de vergetelheid. Het is tijd voor een herwaardering van Bomans’ literaire werk én zelfs zijn politieke standpunten. Ik dook in de archieven, tevens speurend naar de schaarse sporen van Bomans in Amersfoort. Eerst een paar ronde getallen. Hij verzorgde zeventig jaar terug een lezing… 

Wopke in Thialf of Laura in Frascati. Wie legt me het verschil uit?

Wopke Hoekstra, would-be baas van Nederland, stond vorige week op het ijs van een ijsbaan die voor alle Nederlanders behalve Sven Kramer gesloten was. Wegens Corona. De CDA-voorman kreeg een terechte storm van kritiek over zich heen. Na Grapperhaus de tweede topbestuurder van het land die zijn eigen regels alleen voor anderen vindt gelden. Afgelopen week speelde Laura van Dolron,… 

De wereld kan wel wat liefde gebruiken

Ook in coronatijd valt er voor een cultuurconsument genoeg te beleven. Neem nou afgelopen week. Op zondag (voor de grote sneeuw begon) maakten mijn vrouw en ik een wandeling naar de binnenstad van Amersfoort. Daar is bij een kraampje niet alleen de lekkerste Latte van de stad te koop, ook staan er op een onontgonnen veldje vlakbij allerlei nieuwbouwprojecten enkele… 

‘Warm Rechts’ wil graag investeren in volle zalen. – Cultuurwoordvoerders Tweede Kamer in debat

‘Er is geen andere sector in Nederland die zo gecontroleerd en gereguleerd wordt als de culturele sector.’ D66-kamerlid Salima Belhaj verzucht dit tegen het einde van het debat dat de verzamelde lobbyclubs voor de culturele sector op maandag 8 februari organiseerden. ‘Het kost ongelooflijk veel werk, tijd en vooral geld. En de basis is wantrouwen.’ De meest cultuurvriendlijke partij van… 

hugo’s schoenen

Ruim zeven jaar geleden begon ik als huisdichter bij de Late Night Show van Sven Ratzke in de Blauwe Zaal van Utrecht. Het was een bijzondere tijd. Niet voor Sven, die is waarschijnlijk al zingend en in designerkleding ter wereld gekomen door een gordijn van pauwenveren en imitatiehermelijnenbont. Voor hem was de broeierige, permanent ramvol uitverkochte nachtclub-voorstelling gesneden koek. Voor… 

Brabant bezuinigt extra op festivals, fietsen en frisse lucht, maar noemt ‘cultuur’ nu wel. Hoe blij moet de sector daarmee zijn?

De theaterstoelen, die op vrijdag 15 mei 2020 dienden als de tractoren van de kunsten in Noord Brabant, hebben effect gesorteerd. Althans, zo lijkt het. De Gedeputeerde Staten van de provincie hebben namelijk het woord ‘cultuur’ weer teruggebracht in de begroting. Het blijkt echter een Pyrrhus-overwinning, omdat tegelijkertijd de Provincie ook de afspraken met het Rijk niet gaat volgen, en… 

De lobby heeft de kunst net iets te groot gemaakt. Daar plukt het populisme nu de vruchten van.

Natuurlijk sta ik sprakeloos langs de zijlijn te kijken hoe de Nederlandse kunst getroffen wordt door een ‘perfect storm’. Twee, misschien wel drie diepe depressies die elkaar kruisen op het slechtst denkbare moment en zo een golfslag veroorzaken die zelfs de sterkste schepen tot zinken brengt. In dit geval: een extreem zwakke minister, een tot op het bot verdeelde cultuursector… 

Brabants FvD-college bezuinigt minstens 25% (maar waarschijnlijk 100%) op cultuur, en heeft het alleen nog over ‘Vrije Tijd’

(8 mei: aangepast om duidelijk te maken dat de bezuiniging waarschijnlijk 100% is) Het nieuwe provinciebestuur van Noord Brabant gaat de zwaar door corona getroffen cultuursector nog wel helpen om de klap van dit jaar te boven te komen. Direct daarna volgt echter een bezuiniging die oploopt tot minstens 25 procent op het totale budget voor ‘vrije tijd’. Blijkens de… 

(Update: regering kondigt alsnog extra geld aan.) Beste regering, de Nederlandse cultuur is geen kwestie van vraag en aanbod, maar van wat we zijn of niet zijn.

Update woensdag 15-4, 16:00 uur: vanmiddag heeft de regering besloten alsnog over de brug te komen met extra regelingen voor de cultuursector, die nu niet meer uit de cultuurbegroting worden weggenomen. Kennelijk heeft de massale druk geholpen. We laten weten wanneer er meer over bekend is. Update woensdag 15-4, 20:00 uur: Druppel op gloeiende plaat gearriveerd, waarmee onderstaand bericht alleen… 

PLATFORM AANVANG! LATEN WE BEGINNEN

Op 2 maart lanceerde Platform Aanvang! de petitie Nederland maakt kunst / kunst maakt Nederland op de Solidariteitsavond in ITA. Een avond waarin het gesprek werd geopend voor een solidaire sector, maar waar vooral de noodklok werd geluid voor de geplande verkleining van de kunstensector. De petitie werd in een week door meer dan 11.000 mensen ondertekend. Toen we de… 

Podiumkunsten blij met kluitje in het riet van de Kamer

Bescheiden gejuich in de podiumkunstwereld. Een motie die op 18 november werd ingediend door Corinne Ellemeet (GroenLinks), samen met PvdA, CDA en D66, dwingt minister Van Engelshoven te onderzoeken wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen op het Fonds Podiumkunsten, vóórdat de subsidie wordt verdeeld. De Kamer heeft dat op 26 november goedgekeurd. Prachtig, zou je zeggen, want als duidelijk… 

Wat hebben we toch met grenzen? In theaterstuk De Grens leren we waar het leven altijd beter is.

Er is nogal wat te doen over grenzen, de laatste tijd. Daar hebben auteurs Floor Leene en Greg Nottrot een voorstelling over gemaakt, samen met Wil van der Meer, Tijs Huys en Pascal van Hulst. Het ensemble van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) speelt, in een regie van Daniël van Klaveren, het stuk op de oudste grens die we kennen,… 

Kindermuziek gered, maar relatie tussen Noord Brabant en philharmonie zuidnederland blijft ‘koeltjes’

Wat er precies gezegd is, blijft vooralsnog onbekend. Dat er flink gesproken is, is duidelijk. In ieder geval is het resultaat helder: de Philharmonie Zuidnederland (die niet met hoofdletters geschreven wil worden) doet weer netjes mee met de kunsteducatieprojecten in Noord Brabant. De fanfare en ketelmuziek, waarmee het Limburgs-Brabantse fusie-orkest eerder aankondigde alle kindertjes, samen met drie kleinere jeugdtheaterinstellingen, in… 

Brabantse ruzie tussen orkest en provincie gaat ten koste van kinderen, scholen en kleine gezelschappen.

Vrijdag 1 februari 2019 vindt er cultureel topoverleg plaats in het Noord Brabantse Provinciehuis. Reden: De ‘Orkexit’, ofwel, het besluit van de Philharmonie Zuid Nederland om alle educatie-activiteiten in Noord Brabant per direct te staken. Daardoor worden niet alleen duizenden kinderen van cultuur beroofd, maar ook een aantal kleine jeugdtheatergezelschappen in grote financiële problemen gebracht. De Philharmonie, een fusie-orkest, ontstaan… 

Waarom Wierd Duk vaak precies doet wat hij zelf bestrijdt.

Ophef. Een algemeen erkend en naar eigen zeggen altijd aangevallen opiniemaker met een lichte voorkeur voor sterke mannen in Rusland en Amerika heeft ontdekt dat kunst links is en elitair. Wierd Duk, Ruslandkenner sinds hij een paar jaar voor diverse media in Moskou rondliep, schrijft in de Telegraaf namelijk dat kunst vaak linkse kitsch is[ref]N[ref][/ref]Wierd Duk heeft inmiddels laten weten… 

10 miljoen terug. Van Engelshoven means business.

Dit is natuurlijk echt eigenlijk beter nieuws dan wat er al in het regeerakkoord stond. De vorig jaar bevochten 10 miljoen extra voor podiumkunstinstellingen die wel goed genoeg waren, maar onder de zaaglijn vielen wegens geld op, krijgen structureel geld erbij. Goed nieuws voor een paar clubs die het anders echt niet meer zouden rooien, zoals Orkater. Het goede nieuws… 

De publieke omroep is te redden. (Waarom voetbal naar de commerciëlen moet)

Ons publieke omroepstelsel is uniek in de wereld. Dat is helaas niet iets om bijzonder trots op te zijn. Het bestel en de gedachten erachter zijn vrijwel onbegrijpelijk. Of zoals NTR-directeur Paul Römer het in augustus minder diplomatiek uitdrukte: we hebben ‘een achterlijk bestel dat aan niemand (meer) is uit te leggen’. Het was een zijlijn in zijn interview met… 

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands