Dit is natuurlijk echt eigenlijk beter nieuws dan wat er al in het regeerakkoord stond. De vorig jaar bevochten 10 miljoen extra voor podiumkunstinstellingen die wel goed genoeg waren, maar onder de zaaglijn vielen wegens geld op, krijgen structureel geld erbij. Goed nieuws voor een paar clubs die het anders echt niet meer zouden rooien, zoals Orkater.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Het goede nieuws werd bekendgemaakt in een persbericht.

Omdat het nog allemaal vers is en ik wegens omstandigheden even geen tijd heb alle positieve, dan wel gematigde reacties op te vragen: wat vinden jullie hiervan? Reageren kan hieronder.

Het Persbericht:

Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) maakt vandaag bekend dat ze jaarlijks € 10 miljoen extra investeert in kunst en cultuur. Door deze investering kunnen vele culturele instellingen en gezelschappen hun programmering voort zetten en worden nieuwe kunstvormen gestimuleerd, die een ander publiek aantrekken.

Minister Van Engelshoven: “Dit is goed nieuws voor de vele culturele instellingen en gezelschappen die al een hele poos in onzekerheid verkeren. Zij kunnen zich nu weer met volle energie storten op de programmering voor het nieuwe seizoen. Met deze investering van € 10 miljoen zorgen we voor continuïteit, zodat culturele instellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden.”

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Fonds Podiumkunsten

Het budget van het Fonds Podiumkunsten wordt voor de periode 2018 – 2020 opgehoogd met € 9 miljoen euro per jaar. Het geld gaat naar instellingen en gezelschappen die eerder een positieve beoordeling hebben gekregen over hun prestaties, maar waar eerder niet genoeg geld voor beschikbaar was. In totaal gaat het om alle instellingen met positieve beoordelingen bij het Fonds Podiumkunsten (de instellingen op de zogenoemde b-lijst). Danstheater AYA, Orkater en theatergroep Suburbia kunnen bijvoorbeeld met dit geld hun programmering voortzetten.

Nieuwe genres

Bovendien is in de periode 2018 – 2020 € 1 miljoen per jaar beschikbaar voor de andere cultuurfondsen om instellingen met nieuwe genres een impuls te geven. Een vernieuwend aanbod trekt nieuwe publieksgroepen. Met dit bedrag kunnen presentatie-instellingen voor beeldende kunst en instellingen op het gebied van de amateurkunst, de literatuur en de creatieve industrie de komende drie jaar hun activiteiten voortzetten.

‘Ik vind het belangrijk dat het cultuuraanbod een groot deel van de bevolking bereikt. Door deze investering krijgen nieuwe kunstvormen, die een ander publiek aantrekken, een impuls,” aldus de minister.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Met deze investering geeft minister Van Engelshoven vervolg aan een eerdere wens van de Tweede Kamer. In 2016 en 2017 werd  € 10 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in cultuur door amendementen van PvdA, D66, SP, VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie.

Blij? Nog steeds beetje treurig? Vertel! Laat het weten in de comments.

Foto bovenaan:
Door Frank Jansen - Frank Jansen, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57709947
Scroll naar top