Ga naar de inhoud

handel

Rijksmuseum zet namen bij ons slavernijverleden en het effect is verbluffend

Het is heel erg makkelijk om niet bij dingen stil te staan. Zo leerde ik op school dat we naar de Oost voeren om daar nootmuskaat en peper te halen. Spullen die daar zomaar van de bomen de boten in rolden en die we hier heel duur konden verkopen. Suiker, ook zoiets. Dat kwam van plantages zo naar ons toe,… 

Commercieel belang bij test-evenementen schaadt het vertrouwen. Dat testresultaat is alvast binnen.

Vrij onverwacht werd deze week bekend dat culturele- en vermaakslocaties komende maand testlocaties zijn voor heropening van de samenleving. Het kwam nogal uit de lucht vallen, want iedereen was nog bezig met petities en andere smeekbeden om culturele gebouwen weer te heropenen. Daar hebben ze immers hun coronaprotocollen beter op orde dan de Albert Heijn bij mij op de hoek.… 

Amsterdam Museum presenteert tentoonstelling Gouden Koets – 18 juni 2021 t/m 27 februari 2022 

Op vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar de stad die hem in… 

(Update: regering kondigt alsnog extra geld aan.) Beste regering, de Nederlandse cultuur is geen kwestie van vraag en aanbod, maar van wat we zijn of niet zijn.

Update woensdag 15-4, 16:00 uur: vanmiddag heeft de regering besloten alsnog over de brug te komen met extra regelingen voor de cultuursector, die nu niet meer uit de cultuurbegroting worden weggenomen. Kennelijk heeft de massale druk geholpen. We laten weten wanneer er meer over bekend is. Update woensdag 15-4, 20:00 uur: Druppel op gloeiende plaat gearriveerd, waarmee onderstaand bericht alleen… 

Met een winkelmandje de boekwinkel in. Boekhandelaren grijpen naar de strohalm die gedragsverandering heet.

Afgelopen december hadden we een week geen internet en ook geen tv/netflix. De Afdeling Klantafscheping van KPN, voorheen XS4All, had niet begrepen dat een kapotgetrokken kabel in onze buurt daar iets mee te maken kon hebben. Een van de grappige effecten van deze glasvezelloze dagen was, dat ik vier boeken uit heb gelezen. Iets wat ik normaal gesproken alleen op… 

De keerzijde van Fair Practice: Kunstenbond in onmogelijke spagaat na ‘doorstart’ Utrechts Centrum voor de Kunsten.

‘Schrijnend om te zien hoe een gebrek aan daadkracht, duidelijkheid en leiderschap – zowel bij de gemeente Utrecht als de directie van het UCK – kon leiden tot een gespletenheid en zelfs breuk onder medewerkers.’ Karin Boelhouwer van de Kunstenbond zit ermee, en ze heeft een punt.  Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) ging onlangs officieel failliet. Een groot… 

Kolonisatie is geen relatie. Maar die relatie moeten we alsnog aangaan, dat toonde dit Holland Festival aan.

Post-koloniale kritiek en reflectie liepen als een rode draad door het Holland Festival-programma van dit jaar. Niet alleen William Kentrigde en Faustin Linyekula, de associate artists met wie de programmeurs van het festival samenwerkten, gaan met hun werk in op de verwoestende werking van eeuwen West-Europese handel en wandel. In het reframen van politieke en sociale geschiedenis en het terugclaimen… 

‘Als je de liederen terugbrengt, dan breng je de mensen terug, dan breng je alles terug’. Waarom Amsterdam Roots trots mag zijn op komst Jeremy Dutcher.

De 28-jarige Jeremy Dutcher is een sensatie. Met zijn herinterpretatie van inheemse liederen van Canadese indianen won hij afgelopen jaar de Canadese equivalent van de Grammy; namen als Arcade Fire, Feist en Kaytranada gingen hem voor. Amsterdam Roots Festival haalt de prijswinnende Canadese muzikant Jeremy Dutcher nu naar Nederland voor een optreden in het Bimhuis op 10 juli 2019. Toen… 

7 redenen om de romans van Elsschot te (her)lezen

Met zijn nieuwe boek De ontdekking van Elsschot wil Elsschot-biograaf Vic van de Reijt heel Nederland aan het lezen van Elsschots boeken krijgen. Zeven redenen waarom die klassiekers tijdloos leuk zijn. 1. Je kunt elk boek van Elsschot in één dag uitlezen ‘In 1970 kocht ik zijn Verzameld werk voor negen gulden, ik weet het nog goed. In de tijd… 

Gaat de bloei van de kunsthandel wel om kunst? Het Europees Parlement heeft zo zijn twijfels.

De aanpak van belastingfraude en witwassen heeft, zoals we eerder al berichtten, ook gevolgen voor de kunstsector. Geld kan niet meer verborgen worden in schimmige bv’s achter stichtingen, die weer schuilgaan achter andere bedrijven en personen. Alles moet vanaf nu transparant. Vorige week kwam daar een nieuwe maatregel bij, zo valt te lezen op Artnet. De Europese unie gaat een… 

Peppie & UBO: privacyproblemen voor zakelijk leiders en bestuurders. (Waarom anti-witwasbeleid de cultuur in de wielen kan rijden)

Onze regeringsleiders, verenigd in Europa, hebben iets bedacht om het maskeren van corruptie tegen te gaan. Het heet UBO-register. Nederland gaat dat op korte termijn ook invoeren. Dat heeft gevolgen, ook voor culturele stichtingen en verenigingen. Elke organisatie moet namelijk bepalen wie UBO (Ultimate Beneficial Owner ofwel Uiteindelijk Voordeelgenietend Eigenaar) is. Dat geeft wat complicaties. In de cultuursector is het… 

Afgang VVD-cultuurwoordvoerder tijdens begrotingsdebat in Sinterklaassfeer, met surprise voor PvdD

Een beetje medelijden was wel op zijn plek tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer. Thierry Aartsen, de kersverse cultuurwoordvoerder van de VVD, had zijn huiswerk nog steeds niet gedaan en kreeg daarom vreselijk op zijn mijter van de collega-cultuurwoordvoerders in de Tweede Kamer. En daarna ook nog eens van de minister. Mocht hij rond elf uur… 

Welkom in de eeuw van het Popularisme.

Er was geen manifest voor nodig, en ook geen vuistdikke kunstkritische verhandeling waarin een geleerd comité tot een alles definiërend oordeel komt. Nee, het is een verspreking van een kunstenaar, die dit keer een nieuwe kunststroming definieert. Olaffur Eliasson, de architekt/kunstenaar die de laatste jaren snel wint aan populariteit in de wereld van design en architectuur, zegt het in een… 

ZEP gaat met comedy HABIB de heilige huisjes van de liefde te lijf. (Waarom Boef maar even moet komen kijken)

Bepaalde woorden zijn dus taboe. De Marokkaan Said vertelt dat zijn ideale vrouw maagd moet zijn, kuis, en dus hem niet mag … nou ja, dat dus. Dat woord dat je niet mag uitspreken. Dat vindt de Turkse Evrim weer grote onzin. Waarom het beestje niet bij de naam genoemd? In Habib, de nieuwste voorstelling van theatergroep ZEP, gaat het… 

In Brugge ging alles mis wat mis kon gaan. Schilder Pieter Pourbus ontsnapte door handig te trouwen. (En steengoed te zijn.)

De (in Vlaanderen) beroemde portretschilder Pieter Pourbus  komt uit Gouda. U heeft nooit van hem gehoord. Straks wel.  Museum Gouda brengt van 17 februari 2018 tot 17 juni 2018 de eerste Pieter Pourbus-tentoonstelling in Nederland. Ter voorbereiding hierop moet je eerst naar het Groeningemuseum in Brugge. In de ongegeneerd bourgondische Werelderfgoedstad loopt tot 21 januari de tentoonstelling Pieter Pourbus en… 

Per-Sonat zingt liederen uit Luthers tijd: verrassend fris en actueel

Bis an der Welt ihr Ende is de poëtische titel van een cd van Per-Sonat met Duitse liederen uit de tijd van de Reformatie. Dit ensemble van de mezzosopraan Sabine Lutzenberger legt zich toe op muziek uit middeleeuwen en renaissance. Deze cd volgt de ontwikkeling van het Duitse lied vanaf kerkhervormer Martin Luther tot aan de componist Johann Hermann Schein.… 

5 Koopjes die de haantjes lieten liggen bij de grote veilinghuizen

Het was net voor de zomer weer bal bij Christie’s, Sotheby’s, Phillips en Bonhams. De hedendaagse kunstveilingen zijn de paradepaardjes van zien-en-gezien worden. En bovendien dé plek van smijten met bakken met geld. Voor de happy few dus. Of beter: een wedstrijdje verplassen voor mannen (meestal – heus – mannen) die de maat slaan bij hedgefondsen en megabedrijven. Score-drift dus;… 

Baudets kunstvisie schuld van oude strijd tussen Rotterdam en Leiden

Voor wie graag in de buurt van kunst verkeert, is de politiek er weer wat leuker op geworden, sinds 15 maart. Sinds de verkiezingen van 2017 zit Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Thierry Baudet weet veel over kunst, vindt hij, en dat zullen we gaan weten, ook. Thierry Baudet is zelfs het beste wat de kunst in deze tijd… 

Ascent, Fiona Tan, videokunstwerk van filmische allure

Fiona Tan levert met Ascent een videokunstwerk van speelfilmlengte

Het videokunstwerk ‘Ascent’ is een van de meest recente werken van Fiona Tan. Ascent is een videokunstwerk van speelfilmlengte: 1 uur en 17 minuten[ref]Een werk dat is voortgekomen uit een speciale opdracht van het Izu Photo Museum in Japan.[/ref]. Mogelijk ben je al bekend met het werk van deze kunstenaar[ref]De inmiddels 50-jarige Fiona Tan is ‘geen gewoon Indisch meisje’, geboren in Pekan… 

Movies that Matter: ‘feel bad’ films maken samen een ‘feel good’ festival

Het zijn sombere tijden. Een paar dagen na de openingsavond van het Movies that Matter festival (MTM) in Den Haag werd de wereld opgeschrikt door de aanslagen in Brussel. Voor een evenement dat zich richt op de mensenrechtenproblematiek een teken dat de gewelddadige gevolgen van internationale conflicten dichterbij lijken te komen. Daarmee rijst de vraag of een publiek dat is… 

Legendarische alt Aafje Heynis overleden

‘Zo, die hangt weer’, zou de alt Aafje Heynis volgens de overlevering hebben uitgeroepen na een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach. De uitspraak is waarschijnlijk apocrief en wordt ook wel toegeschreven aan de sopraan Jo Vincent, maar past uitstekend bij haar typisch Hollandse nuchterheid.* Die stond haaks op haar doorleefde uitvoeringen van zeer uiteenlopende muziek. In 1983 stopte ze tot… 

Mea culpa! – Vergeten de feiten te checken

Mea culpa en actie ‘Het gebeurt pas als je op je bek gaat.’ Dit citaat van kunstenaar Job Koelewijn in De Volkskrant hangt al jaren op de deur van mijn toilet. Eén van de grootste missers die je als journalist kunt maken is het niet checken van feiten. En OuiJAYes die fout heb ik dus gemaakt: deze schrijvend creatieveling heeft de feiten niet… 

tefaf

Wereldkunsthandel groeit 7% naar 51 miljard euro

De crisis is voorbij. Zeker als je in de beeldende kunsthandel zit. In 2014 groeide de kunstmarkt wereldwijd met 7% ten opzichte van het topjaar 2013. In totaal zette de kunsthandel vorig jaar een waarde van 51 miljard euro om, waarmee die markt bijna zo groot is als de economie van Oezbekistan. De internationaal gezaghebbende website artnet meldt dat vandaag… 

Indische droom aan duigen tijdens Writers Unlimited

Radbraken. Dat gaat dus zo: je bindt iemand vast op een stevig wagenwiel, breekt vervolgens al zijn of haar botten door er landurig met knuppels op te slaan, waarna je de tot moes geslagen ledematen om de spaken van het wiel vlecht. Essentieel is dat de gestrafte dit alles levend en bij bewustzijn ondergaat. Na de behandeling breng je het wiel met… 

Speculeren met subsidiegeld. Mag dat?

Boymans is trots. Het Rotterdamse museum heeft een heel erg mooi beeldje op de kop kunnen tikken, voor 123.000 euro minder dan de vraagprijs. En dat allemaal omdat ze het via een optieconstructie hebben gekocht. Schrijft NRC. Die optieconstructie kostte wel 22.000 euro. Geld dat ze kwijt waren geweest als de dollarkoers was gedaald in plaats van gestegen. Het is alweer… 

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands