De crisis is voorbij. Zeker als je in de beeldende kunsthandel zit. In 2014 groeide de kunstmarkt wereldwijd met 7% ten opzichte van het topjaar 2013. In totaal zette de kunsthandel vorig jaar een waarde van 51 miljard euro om, waarmee die markt bijna zo groot is als de economie van Oezbekistan.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

De internationaal gezaghebbende website artnet meldt dat vandaag in hun jaarlijkse ‘TEFAF Art Market Report’, dat elk jaar bij de opening van de chique kunstbeurs in Maastricht wordt gepresenteerd.

Trends worden daarin opnieuw bevestigd. Het grote geld – en het grote gokken – zit in de hedendaagse kunst: 24,4 miljard wordt besteed aan kunst die na de tweede wereldoorlog is gemaakt. Daarmee groeit die handel 19% ten opzichte van 2013. De Piketty-factor speelt ook een steeds grotere rol: de rijken worden steeds sneller steeds rijker, de armen steeds armer. In die 51 miljard kunsthandel zitten 1530 kunstwerken van meer dan 1 miljoen euro, en zijn er zelfs 96 die meer opbrachten dan 10 miljoen. Een groei van 17 procent.

Overigens koop je die dure werken niet via Marktplaats. Blijkt. De online handel in kunst, 6,6% van de totale markt, gaat vooral over kunstwerken die tussen de 1000 en 50.000 euro opbrengen. Het middensegment, aldus Artnet.

 

Foto bovenaan:
Tefaf
Scroll naar top