Als op 22 september de dertigste editie van het Nederlands Film Festival van start gaat zal het eerste Gouden Kalf worden uitgereikt aan Rolf Orthel. Dat maakte festivaldirecteur Willemien van Aalst vandaag op een persconferentie bekend.

Producent en regisseur Orthel krijgt deze onderscheiding voor zijn bijzondere verdienste voor de Nederlandse filmcultuur. In 1975 maakte hij naam met de indrukwekkende documentaire Een schijn van twijfel, over de gevangenen en bewakers van Auschwitz en Westerbork. Als producent zette hij zich vaak in voor moeilijke projecten van jonge makers. De door hem geproduceerde documentaire Bastøy, over een Noors gevangeniseiland, gaat dit festival in première.

Het speciale filmprogramma Spiegel van Holland waarmee deze dertigste editie wordt gevierd raakt een kwestie waar buitenlandse critici zich wel eens over verwonderden. Waarom zijn Nederlandse films zo weinig actueel? Als antwoord hierop zestien speelfilms uit de afgelopen dertig jaar die wèl een spiegel van hun tijd zijn en de veranderende tijdgeest documenteren. Van de feministische thriller De stilte rond Christine M. van Marleen Gorris tot Eddie Terstalls politieke komedie Vox Populi.

Op 22 september zal ook de Filmprijs van de stad Utrecht voor de beste debuutfilm worden uitgereikt. Genomineerd hiervoor zijn Daan Bakker met Bukowski, Moon Blaisse met Misschien later en Allard Westenbrink met Vlotter.

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

De traditionele Variety Cinema Militans lezing, over ‘de positie en levensvatbaarheid van de cinema in de huidige tijd’, zal worden gegeven door Christine Vachon, producent van onafhankelijke en eigenzinnige Amerikaanse films als Happiness en Far From Heaven.

Het festival wordt geopend met Tirza van Rudolf van den Berg, inmiddels ook de Nederlandse inzending voor de Oscars. Slotfilm is Son of Babylon van de Iraaks-Nederlandse regisseur Mohamed Al-Daradji. De kortste festivalfilm, met Carice van Houten en gemaakt door Anton Corbijn (The American), duurt 1 seconde en wordt afgedrukt op een speciale postzegel. Speel het filmpje af door de postzegel te kantelen.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login