30ste Nederlands Film Festival viert jubileum met Spiegel van Holland

Dit verhaal lees je gratis. Als je lid word, lees je meer, en kunnen wij overleven.
Instituut lidmaatschap
180 euro per jaar
Speciaal voor organisaties, bedrijven en instituten die hun lidmaatschap willen delen met hun personeel en medewerkers.
Deel inlog en adres met maximaal 10 medewerkers
25% korting op advertenties en advertorials
1 stem in de Algemene Ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (automatisch verlengen)
40 euro per jaar.
Voor natuurlijke personen en zzp'ers.
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Maandkaart (automatisch verlengen)
4€ / maand
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers.
Géén stemrecht in de Algemene Ledenvergadering
Bijna alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur
Persoonlijk Jaarlidmaatschap (handmatig verlengen)
50 euro per jaar
Voor natuurlijke personen en ZZP'ers
25% korting op advertenties en advertorials
Stemrecht in de algemene ledenvergadering
Alle voordelen van het lidmaatschap
Een nieuwsbrief met verhalen zonder betaalmuur

Als op 22 september de dertigste editie van het Nederlands Film Festival van start gaat zal het eerste Gouden Kalf worden uitgereikt aan Rolf Orthel. Dat maakte festivaldirecteur Willemien van Aalst vandaag op een persconferentie bekend.

Producent en regisseur Orthel krijgt deze onderscheiding voor zijn bijzondere verdienste voor de Nederlandse filmcultuur. In 1975 maakte hij naam met de indrukwekkende documentaire Een schijn van twijfel, over de gevangenen en bewakers van Auschwitz en Westerbork. Als producent zette hij zich vaak in voor moeilijke projecten van jonge makers. De door hem geproduceerde documentaire Bastøy, over een Noors gevangeniseiland, gaat dit festival in première.

Het speciale filmprogramma Spiegel van Holland waarmee deze dertigste editie wordt gevierd raakt een kwestie waar buitenlandse critici zich wel eens over verwonderden. Waarom zijn Nederlandse films zo weinig actueel? Als antwoord hierop zestien speelfilms uit de afgelopen dertig jaar die wèl een spiegel van hun tijd zijn en de veranderende tijdgeest documenteren. Van de feministische thriller De stilte rond Christine M. van Marleen Gorris tot Eddie Terstalls politieke komedie Vox Populi.

Op 22 september zal ook de Filmprijs van de stad Utrecht voor de beste debuutfilm worden uitgereikt. Genomineerd hiervoor zijn Daan Bakker met Bukowski, Moon Blaisse met Misschien later en Allard Westenbrink met Vlotter.

De traditionele Variety Cinema Militans lezing, over ‘de positie en levensvatbaarheid van de cinema in de huidige tijd’, zal worden gegeven door Christine Vachon, producent van onafhankelijke en eigenzinnige Amerikaanse films als Happiness en Far From Heaven.

Het festival wordt geopend met Tirza van Rudolf van den Berg, inmiddels ook de Nederlandse inzending voor de Oscars. Slotfilm is Son of Babylon van de Iraaks-Nederlandse regisseur Mohamed Al-Daradji. De kortste festivalfilm, met Carice van Houten en gemaakt door Anton Corbijn (The American), duurt 1 seconde en wordt afgedrukt op een speciale postzegel. Speel het filmpje af door de postzegel te kantelen.

Dit verhaal lees je gratis. Beloon het met een kleine donatie.

help mee

Bedrag
Persoonlijke informatie