Gijs Scholten van Aschat was zo overtuigend dat castingkoning Hans Kemna een beetje bang van hem werd. Van Aschat deed een originele wilderstoespraak en er ging een schok door de zaal. Omdat hij inmiddels de schurk der schurken speelt bij Orkater (Richard III), is het overtuigend redelijk brengen van een hatespeech voor hem een fluitje van een cent. Twee echte Wildersfans vonden zelfs dat Van Aschat beter was dan Wilders, ‘omdat het waar was wat hij zei’. Dat zijn complimenten waar je als acteur op drijft, maar het is ook wel een beetje lastig. Dadelijk gaan mensen je met al dan niet kwade bedoelingen bij de uitgang opwachten.

Frank Lammers, de acteur die al jaren geld verdient met zijn ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-imago heeft misschien daarom ook gewetensbezwaren gekregen. Hij weigerde uiteindelijk een speech van Wilders uit te spreken op de auditie voor ‘Wilders, de ’, die als speciale attractie werd aangeboden aan de bezoekers van Het Nederlands .

Dat het hele gebeuren met idols-achtige , publieksstemmen en zenuwachtige kandidaten een aardige hoax is, weten we inmiddels al. Daarvoor had acteur Hein van der Heiden zijn rol te goed voorbereid. Ieder detail, de gebalde vuistjes, de afgemeten woordjes en het neurotisch recht leggen van de papieren op de katheder, was zo perfect, dat hij de rol haast vanzelfsprekend zal krijgen. Bovendien zijn zijn de repetities al zo’n beetje begonnen, dus net als bij de grote talententjachten van Stage en de AVRO, is de uitslag bij ingewijden al bekend voordat de eerste uitzending is opgenomen.

Wie we echter met zijn allen opeens een hele grote verrassing vonden, was de jonge acteur Sadettin Kirmiziyüz. Hij komt uit Zutphen, maar zijn Turkse bloed is onmiskenbaar. Met de baard die hij nu heeft zou hij bovendien zonder meer door kunnen gaan voor de Iraanse president Ahmedinedjad, een man die in zijn haat jegens het westen weinig onderdoet voor Wilders met zijn angst voor het Oosten. En als je Sadettin Kirmiziyüz dus een witte pruik opzet, en een speech van Wilders (de Kopenhagen-speech) laat uitspreken, vallen oost en west opeens schrikbarend goed samen in hun haat: ze blijken inwisselbaar. Sadettin won er de juryprijs mee. Ik sprak hem na afloop op het uiterst winderige dakterras van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Sadettin Kirmiziyüz

Het ligt in de lijn der verwachting dat ook Sadettin een rol zal spelen in Wilders de Musical, de nieuwe productie van Mightysociety.

Overigens liet de jury doorschemeren dat de musical The Producers binnen afzienbare tijd ook in de Nederlandse theaters te zien zal zijn, nadat het stuk over twee Joodse producers die snel willen gaan aan een Nazi-verheerlijkingsstuk eerder in lege zalen trok.

Foto bovenaan:

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top