Meteen naar de inhoud

‘Ik ben Zutphens, maar ook Turks’ acteur Sadettin Kirmiziyüz krijgt jurynominatie voor Wilders, De Musical

Gijs Scholten van Aschat was zo overtuigend dat castingkoning Hans Kemna een beetje bang van hem werd. Van Aschat deed een originele wilderstoespraak en er ging een schok door de zaal. Omdat hij inmiddels de schurk der schurken speelt bij Orkater (Richard III), is het overtuigend redelijk brengen van een hatespeech voor hem een fluitje van een cent. Twee echte Wildersfans vonden zelfs dat Van Aschat beter was dan Wilders, ‘omdat het waar was wat hij zei’. Dat zijn complimenten waar je als acteur op drijft, maar het is ook wel een beetje lastig. Dadelijk gaan mensen je met al dan niet kwade bedoelingen bij de uitgang opwachten.

Frank Lammers, de acteur die al jaren geld verdient met zijn ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’-imago heeft misschien daarom ook gewetensbezwaren gekregen. Hij weigerde uiteindelijk een speech van Wilders uit te spreken op de auditie voor ‘Wilders, de musical’, die als speciale attractie werd aangeboden aan de bezoekers van Het Nederlands Theaterfestival.

Dat het hele gebeuren met idols-achtige jury, publieksstemmen en zenuwachtige kandidaten een aardige hoax is, weten we inmiddels al. Daarvoor had acteur Hein van der Heiden zijn rol te goed voorbereid. Ieder detail, de gebalde vuistjes, de afgemeten woordjes en het neurotisch recht leggen van de papieren op de katheder, was zo perfect, dat hij de rol haast vanzelfsprekend zal krijgen. Bovendien zijn zijn de repetities al zo’n beetje begonnen, dus net als bij de grote talententjachten van Stage en de AVRO, is de uitslag bij ingewijden al bekend voordat de eerste uitzending is opgenomen.

Wie we echter met zijn allen opeens een hele grote verrassing vonden, was de jonge acteur Sadettin Kirmiziyüz. Hij komt uit Zutphen, maar zijn Turkse bloed is onmiskenbaar. Met de baard die hij nu heeft zou hij bovendien zonder meer door kunnen gaan voor de Iraanse president Ahmedinedjad, een man die in zijn haat jegens het westen weinig onderdoet voor Wilders met zijn angst voor het Oosten. En als je Sadettin Kirmiziyüz dus een witte pruik opzet, en een speech van Wilders (de Kopenhagen-speech) laat uitspreken, vallen oost en west opeens schrikbarend goed samen in hun haat: ze blijken inwisselbaar. Sadettin won er de juryprijs mee. Ik sprak hem na afloop op het uiterst winderige dakterras van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Sadettin Kirmiziyüz

Het ligt in de lijn der verwachting dat ook Sadettin een rol zal spelen in Wilders de Musical, de nieuwe productie van Mightysociety.

Overigens liet de jury doorschemeren dat de musical The Producers binnen afzienbare tijd ook in de Nederlandse theaters te zien zal zijn, nadat het stuk over twee Joodse producers die snel failliet willen gaan aan een Nazi-verheerlijkingsstuk eerder in Berlijn lege zalen trok.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands